Euroopa Liidu kaubandusbilanss Kanadaga oli mullu 7 miljardit eurot

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu ja Kanada lipud
Euroopa Liidu ja Kanada lipud Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu (EL) kaubandusbilanss Kanadaga oli möödunud aastal 7 miljardit eurot, teatas Eurostat.

EL-i riigid eksportisid Kanadasse 35,2 miljardi euro eest, kuid importisid sealt vaid 28,3 miljardi euro eest. EL-i eksport Kanadasse kasvas aastaga 4,1 miljardi euro võrra, import Kanadast kasvas samas vaid 0,9 miljardi euro võrra.

Eksport Kanadasse moodustas EL-i koguekspordist mullu 2 protsenti ja import Kanadas koguimpordist 1,6 protsenti.

Kui EL-i ekspordist Kanadasse moodustas mullu tööstustoodang, nagu kemikaalid, seadmed ja sõidukid 81 protsenti, siis Kanadast imporditud kaupadest moodustas tööstustoodang vaid 45 protsenti ja veerandi impordist moodustasid esmatarbekaubad, nagu toiduained ja joogid, toorained ja energia.

EL eksportis Kanadasse enim seadmeid ja sõidukeid, kokku 15,5 miljardi euro eest, ja importis Kanadast enim samuti seadmeid ja sõidukeid 6,6 miljardi euro eest. Kui EL importis Kanadast 3,9 miljardi euro eest tooraineid, siis eksporditi neid Kanadasse vaid 847 miljoni euro eest. Samuti eksportis EL riiki oluliselt rohkem kemikaale ehk 6 miljardi euro eest, kui importis, mida EL riigid tegid vaid 2,4 miljardi euro eest.

Pea kõik EL-i riigid olid Kanadaga kaubandusülejäägis, millest suurim oli Saksamaa 6,9 miljardi euroga. Suurim kaubanduspuudujääk oli Ühendkuningriigil, mis küündis 6,7 miljardi euroni, veel oli miljardini ulatuv puudujääk Belgial ja alla poole miljardi euro Maltal.  

Kanada peaminister Justin Trudeau ja Euroopa Liidu liidrid allkirjastasid pühapäeval kõikehõlmava majandus- ja kaubandusleppe CETA. CETA ehk kõikehõlmav majandus- ja kaubanduslepe sidus EL-i 500 miljoni elanikuga turu maailma suuruselt kümnenda majandusega Kanadaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles