Eesti pensionifondid on kehvimad (20)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pension
Pension Foto: Toomas Huik

Ehkki viimastel aastatel on Eesti pensionifondide olukord paranemismärke ilmutanud, selgub Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) värskest raportist, et meie olukord on vanaviisi täbar. 

Aastaid on Eesti pensionifonde kritiseeritud kehva töö pärast. Fondide valitsemistasud on üsna kõrged, tootlus aga maailma kehvimate hulgas. Ehkki viimastel aastatel on olukord paranenud – valitsemistasud langevad ja ka tootlus on justkui paremaks läinud –, näitab Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) värske pensionifondide raport, et meie olukord on endiselt kehv. Selle raporti järgi oli Eesti teise samba pensionifondide keskmine kümne aasta reaaltootlus nn rikaste riikide klubi kehvim. Koos inflatsiooniga on meie pensionifondid põletanud kümne aastaga investorite raha 2,2 protsenti aastas. Analüüsitud riikidest (lisaks OECD liikmesriikidele hõlmas raport ka mitut organisatsiooni mitte kuuluvat riiki) oli miinuses kümne aasta reaaltootlusega riike vaid kolm: Eesti, Läti ja Bulgaaria (pensionifondide reaaltootluse arvutamisel lahutatakse nominaaltootlusest maha inflatsioon).

Ehkki kõigis kolmes riigis ulatus inflatsioon buumi ajal (analüüs hõlmab ajavahemikku 2005–2015) kümne protsendini ja üle sellegi, olid Eesti pensionifondid kõige kehvemad ka nominaaltootluse põhjal, mis ulatus vaid ühe protsendini aastas. Läti pensionifondide kümne aasta keskmine nominaaltootlus on 3,0 ja Bulgaaria pensionifondide tootlus 2,6 protsenti.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles