Enim ohustatud liiklejad on eakad ja lapsed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helkur peab olema kvaliteetne ja vastama nõuetele.
Helkur peab olema kvaliteetne ja vastama nõuetele. Foto: Toomas Huik / Postimees

Maanteeamet on jalakäijatega toimunud liiklusõnnetusi analüüsides leidnud, et enim ohustatud on kaks liiklejate gruppi: eakad vanuses 65+ ja lapsed. Enim toimub eakatega liiklusõnnetusi ülekäigurajal teed ületades.

Maanteeameti ennetustöö osakonna ekspert Eve-Mai Valdna ütles, et pimedal ajal kannavad inimesed tumedaid rõivaid. Seetõttu on väga oluline kõigile meelde tuletada, et helkuriga ennast nähtavaks tehes võime päästa oma elu.

«Kampaaniaga «Olen silmapaistev» soovime seenioritele meenutada, et helkurtoodete kandmine tagab neile turvalisema liikumise, sest nii on nad hämaral- või pimedal ajal autojuhile hästi nähtavad,» rääkis Valdna. 

Kampaanias «Olen silmapaistev» osalevad eakatele tuttavad staarid: Reet Linna Prillitoosist ja Pekka Flang Von Krahli teatrist.
Kampaanias «Olen silmapaistev» osalevad eakatele tuttavad staarid: Reet Linna Prillitoosist ja Pekka Flang Von Krahli teatrist. Foto: Juuli Nemvalts

PZU Kindlustus sõidukikahjude grupi juht Jaanus Tanne sõnul toimuvad ligi pooled liiklusõnnetused ülekäigu rajal ja autojuht tihti ei märkab jalakäijat, isegi mitte valgustatud ülekäigurajal.

«Jalakäija on liikluses päris kaitsetu. Liigeldes tänavatel ja teedel tuleb alati arvestada, et autojuht ei pruugi neid märgata. Tähelepanelikkus koos enda nähtavaks tegemisega aitab jalakäijal tublisti ennetada õnnetust. Helkuri kasutamine aitab hoida ära paljud kahjud,» rääkis Tanne.

Neli enim jalakäijatega toimunud õnnetuse põhjust:

  • Ülekäigurajal teed ületades,
  • sõidukitele ette jooksmine,
  • ühistranspordist väljudes astutakse sõitva sõiduki ette,
  • autojuhid tagurdavad liiklejale otsa, sest ei suuda näha piisavalt ohtu ette.

Tanne selgitas, et kindlustus analüüsib kahjujuhtumi korral, mis tingis õnnetuse ja kui jalakäijal oli õnnetuse juhtudes helkur puudu, võib kindlustus makstavat hüvitist vähendada.

Valik on seinast seina

Helkureid, millega ennast nähtavaks teha on kaubanduses suur valik. Alustades helkurribast, mis kinnitub hõlpsasi varrukale või helkurkindad, mis kepikõndi tegeva harrastussportlase hästi nähtavaks teevad.

Helkurvestide kõrvale on astunud moekad helkurtraksid, mida on mugav iga pealisrõiva peale tõmmata. Kindlasti tasuks kaaluda plinkiva helkuri soetamist või teha ennast nähtavaks hoopis helkurspeiga, mida saab kanda riietele ja jalanõudele, jalgratastele või lastevankritele. Riietelt ja jalanõudelt kulub sprei pealt maha alles mitme pesukorraga.

Valik, milliseid helkureid poodides pakutakse, on koondatud «Olen silmapaistev» lehele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles