EMT mahupiiranguteta mobiilne internet on tegelikult mahupiiranguga

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SIM-kaart ja netipulk mobiilse interneti kasutamiseks EMT võrgus.
SIM-kaart ja netipulk mobiilse interneti kasutamiseks EMT võrgus. Foto: Toomas Huik

Kuku raadio saates «Digitund» jõuti järeldusele, et mahupiiranguteta internetina reklaamitav EMT mobiilne internet siiski pole seda.

Mahupiirangud kasutajaile siiski on olemas, aga ettevõte keeldub välja ütlemast, kui suured need on.

Eelmisel nädalal jõudis avalikkuse ette juhtum, kus ühel EMT mobiilse interneti kasutajal ühel hetkel sai mahupiirang täis, mispeale tema internetiühendus keerati üliaeglaseks. Samas ei öeldud firmast, kui palju siis võib tarvitada, kus on mahupiir, et ei keerataks internetikiirust aeglaseks.

Andrus Kaarelson Elisast leidis, et kõik, kes kasutavad mobiilset internetti legaalseks tegevuseks, nendel ei teki mingeid mahupiirangute probleeme, samuti ei teki probleeme ka sideoperaatoritele. «Failivahetus valdavas osas on siiski mittelegaalne tegevus, see ei mahu mobiilvõrkudesse. Mobiilse interneti paketid pole mõeldud failivahetuseks, aga Elisa klientide mahu- või kiirusepiirangute teed pole seni pidanud minema.»

«Täna Tele2 ei piira, maht on piiramatu, pole ka plaanis piirama hakata,» sõnas Kristjan Seema Tele2-st.

«Peaaegu 100 protsendi klientide jaoks on see piiramatu, väiksel osal klientidest kiirust piirame, kelle mahud on ülisuureks läinud,» ütles Ando Meentalo EMTst.

Saatejuhid tõdesid, et kliendile siiski ei öelda, mis on mahupiir, kus kiirus 128 kilobiti peale sekundis keeratakse.

«Kindlasti ei saa juhtuda, et 1 protsent kasutajaid muudab kogu võrgu tarbijate kogemuse halvaks. Täna Tele2 võrgus enamik kliente tarbib mõistlikult, mistõttu on võimalik piiramatut mahtu pakkuda,» selgitas Seema.

«Paljude teenustega ongi nii, et alles teenust kasutades saab teada, kas see sobib konkreetsele tarbijale,» leidis Meentalo.

Saatejuhid uurisid tema käest, kas EMT ei kavatse kliendile öelda, mis on mahupiir, kus kiirus kinni keeratakse.

«Kunagi ei saa kindlalt öelda, et me ei hakka neid numbreid välja ütlema, vastas Meentalo. «Praktika näitab, et enamikule klientidele selle numbri ütlemine ei ütle mitte midagi.»

Meentalo tunnistas, et tema ise teab numbrit, mis hetkel pannakse kiirusepiirang peale.

«Mobiili- ja raadiovõrgud on jagatud ressurss, Elisa soovitab väga suure failivahetuse või suure allalaadimisvajadusega klientidele teistsuguseid lahendusi, näiteks pakume dsl-võrku,» sõnas Kaarelson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles