Minister: Leedul tekib kümne aasta pärast elektripuudus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Napilt kümme päeva tagasi valis Leedu endale uut parlamenti.
Napilt kümme päeva tagasi valis Leedu endale uut parlamenti. Foto: MINDAUGAS KULBIS/AP

Leedul tekib 10 aasta pärast elektripuudus ja energiaühendusi ei ole piisavalt, juhul kui midagi ette ei võeta, ütles Leedu energeetikaminister Rokas Masiulis, kelle sõnul tuleks mõelda gaasil töötava jõujaama või tuumajaama ehitamise peale.

Täna Leedu energiakonverentsil kõnelenud minister ennustas, et aastal 2030 jääb Leedul puudu elektrit 500 megavatti. Leedu energiavajadus tõuseb 500 megavatilt aastaks 2030 2450 megavatile.

Leedu sulgeb Valgevenega 1300 megavatise ülekandeliini, kui seal valmib ebaturvaline Astravetsi tuumajaam. Kuna ka Venemaad ei peeta usaldusväärseks parneriks, siis jääb ära 600-megavatine ühendus Kaliningradiga.

Poolaga loodavale LitPol Linki Meedu minister pikemas perspektiivis väga suurt lootust ei pane. Ainus usaldusväärne ühendus on Rootsiga, selle võimsus on 700 megavatti. Kuna Eesti tahab hakata elektrit importima, siis ei pruugi enam Soome, Eesti ja Läti elekter Leetu jõuda.

Leedu elektritoodang peaks vähenema 2253 megavatilt 1200 megavatile, kui uus jõujaamu ei ehitata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles