Vihased itaallannad marsivad Berlusconi vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi Foto: SCANPIX

Itaalia naised üritavad sel nädalavahetusel rohujuure tasandil peaminister Silvio Berlusconit raputada. Meeleavaldusi on plaanitud enam kui 200 väljakul üle kogu maa. «Rubygate’i» skandaal on itaallannade hinnangul näide riigis sügavalt juurdunud seksismist.

Naisliikumise loosung on «Kui mitte nüüd, millal siis?» Sõnumit levitatakse interneti teel, kasutades kampaaniaks blogisid ja sotsiaalvõrgustikke, minnes mööda põhivoolu opositsiooniparteidest ning tuues Itaalia süveneva poliitilise kriisi rohkem rahva sekka, tänavatele.

Pidades silmas laiemat poliitilist kuulajaskonda, ei nõuta tänastel protestimiitingutel otseselt Berlusconi tagasiastumist. Selle asemel soovivad korraldajad võidelda peaministrist miljardäri ja meediamagnaadi poolt aretatud ühiskonnamudeli vastu, kus naised leiavad tööd ja kuulsust pigem seksuaalsete (ja muude) teenete kui võimete ja saavutuste alusel.

Itaalias käivad tööl vaid pooled naised, mis on üks Euroopa madalamaid näitajaid.

Näitena sellest osutavad nad endisele tantsijatarile ja hambahügieenikule Nicole Minettile, kelle Berlusconi mullu poliitikasse edutas. Pärast hambaravil käimist.

Naine on üks kolmest isikust, keda Milano prokurörid süüdistavad prostituutide palkamises peaministriga erootilisi pidusid pidama ja seksimänge mängima. Viimaste hulgas oli ka alaealine Maroko tantsijanna hüüdnimega Ruby. Minetti ja Berlusconi eitavad süüdistusi.

«Kui naiste esindatus ühiskonnas käib läbi metsikute pidude, siis langeb poliitikas või mujal karjääri teinud naistele alati teatud kahtlusevari. Itaalia on seksistlik maa ja olukord on väljakannatamatu,» ütles korralduskomitee esinaine ja parlamendiliige Flavia Perina, kes mullu koos 30 teise inimesega Berlusconi parteist välja astus.

74-aastase peaministri toetajad korraldavad vastukaaluks omaenda üritusi, lavastades lahinguid 17. sajandi Inglise puritaanidest ümarpeade ja rojalistidest ratsaväelaste vahel.

Kummalise loosungi all «Aluspesus, aga elus» toimus Milanos eile konservatiivse ajalehetoimetaja ja abortidevastase Giuliano Ferrara organiseeritud miiting. Ferrara süüdistas «Vooruste vabariigi» magistraate «moralistliku riigipöörde» lavastamises.

Ferrara päevaleht Il Foglio avaldas reedel esilehel intervjuu raevunud peaministriga, kes pragas ja pahandas «puritaanlike ja revolutsiooniliste» ametnike peale. Kes üritavad tuua teda kohtu ette makstud seksi eest väidetavalt 17-aastase prostituudi Karima El Mahroug’ga, kelle ta ka oma võimu kuritarvitades maikuus aresti alt välja aitas.

Berlusconi ütles, et tema külaliste telefonikõnede pealtkuulamine ja nende liikumise jälgimine meenutab talle Ida-Saksamaad ja sealset salapolitseid Stasi, nagu seda kujutati filmis «Teiste elud».

Ta väitis, et ülalmainitute ning neid toetava «upsaka demokraatiavastase eliidi» eesmärk on «veretu riigipööre» ja valitsuse kukutamine.

Peaminister tunnistas samas, et «mõnikord, nagu ka kõik teised, olen ma patune».

Berlusconi võitlused prokuröride ja kohtunikega on olnud pikad ja pingelised. Peatselt peaksid jätkuma ka kaks kohtuasja maksupettuste ja korruptsiooni asjus. Rubygate’i asjaga jätkamise otsustab Milano kohtunik juba esmaspäeval.

Peaminister ja tema advokaadid peavad Milano kohut ebakompetentseks ning kinnitavad, et asi tulnuks anda spetsiaalse ministrite tribunali hoolde. Parlamendil, kus Berlusconil on napp enamus, on voli selle tribunali tegevust blokeerida.

Itaalia ärieliit kurdab, et valitsuse töö on halvatud. Kommentaatorid ahastavad, et Itaaliast on hüüdnime «bunga-bunga» tõttu saanud kogu maailma naerualune. Paljud vasakpoolsemate vaadetega itaallased tunnevad Tuneesia ja Egiptuse massimeeleavaldustele mõteldes siirast kadedust.

Berlusconi Rahva Vabaduse partei populaarsus on küll languses, kuid vasaktsentristlikest demokraatidest ollakse siiski veel napilt ees.

Berlusconi enda populaarsusmäär on 35 protsenti, mida teised Euroopa liidrid ilmselt kadestavad – mis sest, et Briti peaminister David Cameron tema õhtusöökidele ei läheks, nagu ta reedel naljaga pooleks mainis.

Aga siiski leidub küllaga naisterahvaid, kes seisavad Berlusconi kõrval ja süüdistavad ametnikke mehe eraellu tungimises. Berlusconi valitsuskabinetti edutatud Daniela Santanche teatas, et tema veedab terve pühapäeva «leina märgiks» kodus.

«Väärikus tuleb autonoomiast ja majanduslikust iseseisvusest. Berlusconi paneb naised tööle,» ütles Santanche ja juhtis tähelepanu sellele, et peaministri tele- ja kirjastusäris töötab neid mitutuhat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles