Euroopa panganduse nõrkus on väike kasumlikkus (2)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Tõrs Eesti Pangast rääkis, et Eestis tegutsevad pangad on võrreldes suurte Euroopa pankadega efektiivsemad, kuna ülalpidamiskulud on väiksemad.
Jaak Tõrs Eesti Pangast rääkis, et Eestis tegutsevad pangad on võrreldes suurte Euroopa pankadega efektiivsemad, kuna ülalpidamiskulud on väiksemad. Foto: Liis Treimann

Euroopa ühte suuremat panka, Deutsche Banki ähvardav hiigeltrahv, mille pangale on määranud Ameerika Ühendriikide justiitsministeerium, on põhjustanud mõningat ärevust, et panga kokkukukkumine võib tuua kaasa samasuguse kaose kui 2008. aasta sügisel, mil pankrotti läks investeerimispank Lehman Brothers.

Eesti Panga finantsstabiilsuse osakonna juhataja Jaak Tõrs ütleb, et Deutsche Bankist suurem risk pangandussüsteemile on Euroopa pankade väike kasumlikkus.

-Arvestades seda, et Deutsche Bank on suur ja 2008. aastal pankrotti läinud Lehman Brothers oli selle pangaga võrreldes üsna väike, siis kui suured on süsteemsed riskid praegu eurotsoonis?

Lehman Brothersit ja Deutsche Banki võrreldes tuleb arvestada kaht aspekti. Üks neist puudutab panga ärimudelit. Deutsche Banki puhul on ühtepidi nõrkus, teistpidi tugevus see, et sel pangal on hästi palju erinevaid ärisuundi.

Pank saab erinevad ärivaldkonnad maha müüa, tal on väga mitmekesine tooteportfell. Seetõttu mõjutab mõni üksikjuhtum Deutsche Banki küll, aga pankrotti see teda veel ei vii

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles