Loe, miks ei tohiks puulehti riisuda ja ära vedada (2)

Maiken Mägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Igal sügisel kipuvad kõik nii maal kui linnas hoolsasti lehti riisuma, kuid tegelikult tuleks looduse heaolu nimel see tegemata jätta.

Looduses toimub toitainete ringlus ja lehti ära vedades vaesestatakse iga kord pinnast, kuna toitained, mis jõuaksid lehtede lagunemisega uuesti taimedeni, viiakse mujale, kirjutab ERR uudisteportaal.

«Lehed soovitatakse hoopis riisumata jätta, lasta neil talve jooksul laguneda, nii et toitained leostuvad pinnasesse,» sõnas Tallinna tehnikaülikooli Tartu kolledži keskkonnakaitse õppetooli juhataja Mari Ivask.

Arborist Liina Jürisoo lisas, et tavalises looduses lähevad toitained, mille puud on maapinnast omastanud, sealsamas uuesti ringlusse, neid ei viida minema.

Maaülikooli doktorantuuris puittaimede patogeene uuriv Jürisoo kirjeldas, kuidas Räpina aianduskoolis lehtedega toimitakse – lehed purustatakse niidukiga ära ja need jäävad murule väetiseks. Lehtede maha jätmine aitaks bakteritel ja teistel lagundajatel, kes toetavad taimede toitumist, ellu jääda.

Lisaks suureneb lehtede äraveoga prügi hulk, kuna pahatihti kasutatakse lehtede ajutiseks ladustamiseks kilest prügikotte. Nende asemel tuleks eelistada biolagunevaid kotte.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles