Leidlike päralt on sisustusmaailm

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Retro: pitskardinate vahel «Vana Tooma» lamp.
Retro: pitskardinate vahel «Vana Tooma» lamp. Foto: Priit Grepp

Seda näitasid ka tänavu konkursil «Aasta kodu» finaali jõudnud julged omanäolised stiilsed kodud. Arter tutvustab neist silma jäänud vahvaid lahendusi.

Konkursil «Aasta kodu 2010» osales 80 kodu ja aeda igast maakonnast. Finaliste külastanud ajakirja Kodukiri peatoimetaja Malle Pajula tähelepanekul on Eesti kodud praegu väga puidused.
«Sageli kasutatakse vana puitu – vihma ja tuule käes parkunud välimuse saanud laudu kuuriseinast, vanu uksi... Viimased on muudetud voodipeatsiks, köögimööbliks, panipaigasahtliteks.

Eriti levinud nipp on vanad uksed siinidel jooksma panna – efektne ja hoiab ka ruumi kokku. Puidu juurde sobivad loomulikult kaltsuvaibad ja muud naturaalsed tekstiilid. Teise ringi poodidest ostetakse pitsi akna ette, diivanikatteks, lambivarju serva, traditsioonilisi linikuid.

Kellegi tehtud käsitööd, mis pole ka väga kallis, ongi sellistesse poodidesse kahju maha jätta. Vanavara käiakse ostmas suvistel laatadel. Päris huvitav oli, kui maitsekaid asju osati välja valida ka kila-kola suurkettidest.»

Kodukonkursi žürii esimehe sisearhitekt Kaisa Raidmetsa sõnul avaldas enamikus kodudes muljet läbimõeldud terviklikkus – sisustuses ei ole rõhutatud üksikuid detaile, pisiasjad pigem toetavad terviku sündimist. Paljudes kohtades aga ootas igas ruumis ees uus üllatus, kas siis põneva viimistluslahenduse või sisustusleiu näol.

«Tore on näha, et julgetakse lisada rohkelt värvi ja dekoratiivsust ning kombineeritakse erinevaid viimistlusi, värvitoone, tekstiile,» nentis Raidmets.

Kodukirja peatoimetaja sõnul olid tänavused kodud üsna sarnased 14 aasta taguse ajaga, mil ajakiri kodukonkursiga alustas. «Traditsioonilised, eestimaiseid. Lisandunud on väike vint, julgus teha teisiti – näiteks tänavu osales kodu, mis sai kujundusidee mummulistest tassidest, mis kunagi paljudes kodudes olemas olid,» lausus ta.
Konkursil osalenud huvitavaid kodusid tutvustatakse Kodukirja järgmistes numbrites.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles