Eestlase toidukorv on aastaga kallinenud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toiduained kallinesid
Toiduained kallinesid Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kuigi Eesti Konjunktuuriinstituudi andmetel odavnes toidukorv septembris kolme kuuga 0,1 protsenti ehk 4 senti 68,51 eurole, on see aastaga siiski kallinenud 1,8 protsenti ehk 1,14 eurot.

Septembris olid võrreldes juuniga odavamad juurvili, õunad, koor, või, piim ja hakkliha ning kallimad suhkur, värske kartul, värske- ja suitsuliha, selgub kolmanda kvartali konjunktuurist.

Piimatoodete ostmisele kulus neljaliikmelisel perel septembris 14,86 eurot nädalas, mis on 23 senti vähem kui juunis. Koor odavnes kolmandas kvartalis 3,1 protsenti, või 2,7 protsenti ja piim-keefir 1,8 protsenti.

Lihasaaduste ostukulud olid septembris 28 protsenti ostukorvi maksumusest ehk 19,3 eurot nädalas. Värske liha on kolme kuuga kallinenud 1 protsendi võrra, suitsulihatooted 1,2 protsenti ja hakkliha odavnenud 1,7 protsenti.

Aiasaadustest odavnes juurvili 8,9 protsenti ja õunad 4,8 protsenti, kartul kallines 6,7 protsenti. Neljaliikmeline pere kulutas aiasaaduste ostmisele 5,89 eurot nädalas ehk 2 sendi võrra vähem kui juunis.

Leivale kulutas neljaliikmeline pere nädalas 4,84 eurot, saiale-sepikule 3,58 eurot ja jahule-tangainetele 1,27 eurot. Kala ostukulud jäid 2,81 euro ja kanamunade ostukulud 1,58 euro juurde. Suhkur kallines 7,7 protsenti ja kondiitritooted 0,5 protsenti.

Aastaga on piimasaadused odavnenud 3,1 protsenti ja pere kulud neile vähenenud nädalas 47 senti. Lihasaadused on aga aastaga kallinenud 7,5 protsenti ehk 1,35 eurot. Aiasaaduste ostmisele tehtavad kulutused vähenesid aastaga 3,6 protsenti ehk 22 senti. Teraviljasaaduste hinnad jäid aastatagusele tasemele ja võtsid toidukorvist 9,69 eurot.

Kulutused kalale on aastaga kasvanud 8,1 protsenti ehk 21 senti ja kanamunadele 1,3 protsenti ehk 2 senti. Suhkru hind on aastaga tõusnud 20 protsenti, kondiitritoodete hind 2,5 protsenti. Kohvi hind on langenud protsendi võrra.

Eesti Konjunktuuriinstituudi toidukorv on püsiva koostise ja kaaluga ning vastab neljaliikmelise Tallinna pere ühe nädala tegelikele ostudele Tallinna kauplustes. Toidukorvi kuulub 24 kaubagruppi 48 kindla toidukaubaga.

Konjunktuuriinstituudi hinnangul kallineb toidukorv neljandas kvartalis 0,5 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles