315 miljardi suurune ELi investeerimisplaan soosib rikkamaid riike (1)

Gert Siniloo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker.
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker. Foto: Sipa USA/ScanPix

Peaaegu kogu raha Euroopa Liidu (EL) 315 miljardi euro suurusest investeerimisplaanist on läinud ühenduse 15 rikkama riigi taskusse, selgub Euroopa Investeerimispanga (EIB) avaldatud raportist.

Infrastruktuuri- ja innovatsiooniprojektidest on kõige rohkem võitnud Itaalia ja Hispaania, aga ka Suurbritannia, mille valijad otsustasid juuni lõpus toimunud rahvahääletusel EList lahkuda, kirjutab Reuters.

Eelmisel aastal käivitunud investeerimisplaan, mida on vahel kutsutud ka Junckeri plaaniks (Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeri järgi – toim), on mõeldud meelitama erasektori kapitali, et rahastada investeeringuid. Riskantsemad investeeringud kaetakse 21 miljardi euro ulatuses Euroopa Strateegiliste Investeeringute Fondist (EFSI).

EIBi raporti järgi oli tänavu juuni lõpuks programmi kaudu kogutud 104,75 miljardi euro väärtuses investeeringuid, mida on üks kolmandik kogu planeeritud mahust.

Lõviosa sellest rahast on aga saanud ELi 15 jõukamat riiki, samal ajal kui ülejäänud 13 liikmesmaa osaks on jäänud kõigest kaheksa protsenti investeeringute mahust. «See on eriti problemaatiline, kuna enamik vähem arenenud ELi piirkondi asub vaesemates Kesk- ja Ida-Euroopa riikides,» seisab EIBi raportis.

315 miljardist eurost enamik ehk 240 miljardit on ette nähtud infrastruktuuri- ja innovatsioonialasteks investeeringuteks. 75 miljardit on aga mõeldud väike- ja keskmise suurusega ettevõtete finantseerimiseks. Raporti järgi on üle poole sellistest investeeringutest läinud Saksamaale, Prantsusmaale ja Itaaliasse.  

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles