Pankurid avastasid Mongoolia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaevandus Gobi kõrbes.
Kaevandus Gobi kõrbes. Foto: STAFF/REUTERS

Sel nädalal ei leidu küll investeerimispanka, mis oma meest Ulaanbaatarisse ei lennutaks. Võitlema erakordse tehingu pärast, mis peaks andma tiivad Mongoolia majandusele ja sealse 3-miljonilise elanikkonna rikkaks tegema.

Nimelt on börsile astumas Erdenes Tavan Tolgoi – riigifirma, millele kuulub Gobi kõrbe üüratu ja seni puutumatu söemaardla.

Investeerimispanganduse jaoks on see üks käesoleva aasta ihaldusväärsemaid trofeesid.

Tulemuseks on tõeline kaasaegne söe ja tegelikult ka kullapalavik sudusse mattunud Mongoolia pealinnas, kus talvekülma sageli enam kui miinus 30°C.

«Kõik on väga elevil. Kõik pangad on kohal,» ütles Howard Lambert INGst, mis Ulaanbaataris kontorit peab.

Homme käivitab Mongoolia valitsus ametlikud intervjuud enamikuga 18st pangast (nende hulgas Goldman Sachsi, UBSi ja Deutsche Bankiga), mis pakkumises kaasa tahavad lüüa.

Närvid on juba väga pingul.

«Nii palju testosterooni pole ma Ulaanbaataris varem täheldanud,» ütles üks tehingusobitaja, kes on juba olnud tunnistajaks investeerimispankurite kaklusele, mis leidis aset jaanuaris. Sündmuspaigaks oli populaarne Iiri pubi Grand Khaan, mis on saanud oma nime kuulsalt Mongoli sõjapealikult Tšingis-khaanilt.

Erdenes TT aktsiate esmaemissioon on pankurite jaoks nii meeletult oluline ka seetõttu, et nad ihkavad endale head stardipositsiooni teiste suurte Mongoolia tehingute jaoks. Riigi maapõues peitub palju vara: näiteks uraani, kulda, vaske, molübdeeni, tsinki, hõbedat ja pliid.

«See on paljude pankade jaoks pakkumine, mis lihtsalt tuleb võita,» ütles üks asjaosaline.

Tavan Tolgois on hinnanguliselt 6,5 miljardit tonni sütt, peamiselt koksisütt. Stockholmi andmebaasi Raw Materials Groupi teada on see maailma suuruselt teine maardla pärast Hiina  Shenglit.

Kuigi kaalul näib olevat palju, on palju ka lahtisi otsi. Paigas ei ole ei IPO aeg ega suurus. Isegi see, mis varad täpselt loosi lähevad, pole veel otsustatud.

Kuidas kaevanduse infrastruktuur, sealhulgas söe Venemaale või Hiinasse vedamiseks vajalik raudtee rahastatakse, pole samuti veel selge.

Kuna asjad on niivõrd segased, arvab üks pankur, et IPOga saadakse kokku ilmselt 2-5 miljardit dollarit (kui rahvusvahelistele investoritele müüakse 30 protsenti Erdenes TTst). Firma tervikuna võiks tema arvates olla väärt 6,7 –16,7 miljardit dollarit.

«Pakutud vahemik on nii lai, kuna lahtisi otsi on nii palju,» ütles ta.

Üks pankade peamisi väljakutseid on valitsuse soov, et 10 protsenti emiteeritud aktsiatest tuleb jagada Mongoolia rahvale. Mis on logistikaliselt raske ettevõtmine, kuna riigi finantsinfrastruktuur on alles lapsekingades.

Arvestades sellega, et Mongoolia sisemajanduse kogutoodang inimese kohta on umbes 1500 dollarit, sajab keskmisele kodanikule ilmselt kaela üpris kenake varandus.

Tulu tõotab tõusta ka Mongoolia firmadele. Nemad saavad osta 10 protsenti aktsiatest suure allahindlusega.

Mongoolia kodanikele jagatavad aktsiad noteeritakse tillukesel Mongoolia börsil, mis jaanuaris Londoni börsiga strateegilise partnerlussuhte sõlmis.

Aktsiad, mis rahvusvahelistele investoritele müüakse, noteeritakse ilmselt Londonis või Hongkongis. Või mõlemas.

Pankurid arvavad, et börsiletulek leiab aset 2012. aasta esimeses kvartalis, enne Mongoolia juunikuiseid parlamendivalimisi. 

Mõne skeptiku meelest võib aga võit sel pakkumisel mürgikarikaks osutuda. On ju Mongoolia valitsus viimastel aastatel korduvalt meelt muutnud, kuidas täpselt Tavan Tolgoid arendama hakata.

Mõnes mõttes võib sellest isegi aru saada, kuna Mongoolia rahval on siin tõesti palju mängus.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles