Eesti ja Soome hakkavad ühiselt X-teed arendama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigiportaal eesti.ee kasutab X-tee andmevahetuskihti.
Riigiportaal eesti.ee kasutab X-tee andmevahetuskihti. Foto: Ekraanitõmmis

Eesti ja Soome hakkavad andmevahetuskihti X-tee ning tulevikus ehk ka teisi e-riigi teenuseid ühiselt arendama ning ootavad partneriteks ka muid riike, järgmisel aastal panustavad nii Eesti kui Soome arendusse 1,2 miljonit eurot.

«Eesti ja Soome riigil on plaanis asutada mittetulundusühing, mida finantseeritakse liikmete poolt võrdselt,» ütles majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) avalike suhete osakonna nõunik Mihkel Loide BNS-ile.

Ta lisas, et kuigi ühisarendust alustatakse X-tee baastarkvarast, siis mittetulundusühingu loomisel arvestatakse võimalusega, et asutusele saaks lisada ka teisi e-riigi baastehnoloogia komponente.

Riigid otsivad ka partnereid muude riikide hulgast. «Täiendava liikme lisandumisel jätkub võrdse panustamise põhimõte, kuid investeeringuvajadus iga liikme jaoks väheneb,» rääkis Loide.

Järgmisel aastal suunab Eesti riigieelarvest projekti arendamisesse 1,16 miljonit eurot, sama palju panustab ka Soome. «Selle investeeringu eesmärk on jätkata koostööd Soomega ja tagada X-tee jätkusuutlik arendamine rahvusvahelisel tasemel,» ütles MKM-i pressiesindaja.

Ta lisas, et X-tee rahvusvahelise ühisarendamine tagab arendamiskulude optimaalsuse ja X-tee piiriülese koosvõime säilimise pikas perspektiivis ning loob eeldused kolmandate osapoolte panustamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles