IMF-i endine juht astus kohtu ette

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rodrigo Rato kohtust väljumas.
Rodrigo Rato kohtust väljumas. Foto: DANIEL OCHOA DE OLZA/AP

Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) ja kahe Hispaania suurpanga endine juht Rodrigo Rato astus esmaspäeval Madridis kohtu ette.

Ratot süüdistatakse «korruptiivse süsteemi» haldamises, mis aitas temal ja teistel tippjuhtidel kuritarvitada finantse, kui ta oli kahe Hispaania tipp-panga - Caja Madrid ja Bankia - juht.

Kohtuprotsess hõlmab lisaks Ratole veel 64 Caja Madridi ja Bankia endist tippjuhti ja juhatuse liiget. Mõlemad pangad oleksid finantskriisi ajal äärepealt kokku varisenud, kuid Euroopa Liit otsustas abipaketiga sekkuda.

Oodatakse, et kohtuprotsess kestab detsembrini.

Ratot ja pankade teisi juhte süüdistatakse pankade poolt neile antud krediitkaartidega isiklike kulutuste eest tasumises. Väidetavalt kulutasid nad 2003.-2012. aastani 12 miljonit eurot, millest suur osa kulutati Hispaania majanduskriisi kõrghetkel.

Ratot süüdistatakse 99 000 euro kulutamises kahe aasta jooksul, mil ta ostis käekotte ja alkoholi ning viibis hotellides.

Prokurörid nõuavad nelja ja poole aasta pikkust vangistust ja 2,6 miljoni euro suurust trahvi.

Rato sõnul pole ta midagi valesti teinud, sest krediitkaardid olid osa pankade tegevjuhtide palgaskeemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles