Tuletame meelde: millised maksud 2017. aastal tõusevad (5)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Sven Sester ja peaminister Taavi Rõivas
Rahandusminister Sven Sester ja peaminister Taavi Rõivas Foto: Erik Prozes

Neljapäeval andis valitsus heakskiidu järgmise aasta eelarvele. Samas pandi juba eelmise aasta lõpus selle aasta eelarvekõnelustel paika mitmed maksumuudatused, mis alles järgmisel aastal lõpule jõuavad.

Järgmisel aastal prognoosib rahandusministeerium maksutulu laekumise suuruseks 6,64 miljardi eurot ehk 331 miljonit eurot rohkem kui 2016. aastal. 

Siinkohal on arvestatud, et sotsiaalmaksu laekub 2,69 miljardit eurot ehk 115 miljonit rohkem kui sel aastal. Käibemaksu laekub eeldatavalt 2,1 miljardit eurot ehk 165 miljonit eurot rohkem kui 2016. aastal ning aktsiise kokku 1,06 miljardit ehk 31 miljonit eurot enam kui sel aastal.

Kui maksumuudatuste mõju riigieelarvele on suurem käimasoleval, 2016. aastal, tuues kogusaldona 105,1 miljonit eurot juurde, peaksid siiski rahandusministeeriumi suvise prognoosi järgi ka järgmisel aastal jõustuvad maksumuudatused - mis muuhulgas üsna suurtes summades vähendavad teatud maksude laekumist -, tooma lõppkokkuvõttes riigieelarvesse 55,5 miljonit eurot juurde.

Kui suurem osa aktsiise tõuseb uuel aastal veelgi, siis jagab riik teisega käega näiteks tööl käivale inimesele raha tagasi tulumaksuvaba miinimumi tõstmisega 170 eurolt kuus 180 eurole ning langetades seni pikalt muutmata püsinud sotsiaalmaksu 33 protsendilt 32,5 protsendile. Uuest aastast rakendub ka terve rida soodustusi, mis peaks toetama madalapalgaliste hakkama saamist.

Sellest aastast rakendunud maksumuudatused moodustavad 0,5 protsenti SKP-st, 2017. aasta omad 0,25 protsenti.

Vaata lähemalt juuresolevalt graafikult.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles