Tsahkna soovib pensioni teise samba hüljata (12)

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Tsahkna
Margus Tsahkna Foto: Marko Saarm / Sakala

Sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna leiab, et kui kogumispensioni tootlus lähiaastatel ei kasva, pole riigil mõtet sinna panustada.

Rahandusministri Sven Sesteri poolt eile hommikul valitsusele esitatud eelnõu näeb ette kohustusliku ehk teise samba pensionifondi valitseja algkapitali miinimumsuuruse vähendamise kolmelt miljonilt eurolt ühele miljonile. Tsahkna sõnul tuleks pensionisüsteemi teist sammast vaadata kriitiliselt.

«Peame vaatama järgmiste aastate jooksul, mis teise samba fondidega saama hakkab. Kui tootlust ei hakka tekkima, kui konkurents ei too kaasa tegelikult tootluse tõusu, siis mina ei näe erilist mõtet panustada teise sambasse, eriti maksumaksja raha.»

«Pigem tuleks sajad miljonid eurod suunata sinna, kust tuleb tootlikkuse tõus, sinna, kust tulevad demograafilised lahendused: Eesti majandusse, Eesti teadusesse ja Eesti perepoliitikasse,» lisas ta.

Kogumispension ehk pensioni teine sammas põhineb eelfinantseerimisel. See tähendab, et töötav inimene kogub enda pensioni ise, makstes oma brutopalgast 2% pensionifondi. Praeguse seisuga lisab riik sellele töötaja palgalt arvestatava 33% sotsiaalmaksu arvelt 4%.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles