Margus Tsahkna plaanib pensionireformi (25)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna kõige enam vastakaid arvamusi tekitav muudatusettepanek on tõsta pensioniga 70 aastani.
Sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna kõige enam vastakaid arvamusi tekitav muudatusettepanek on tõsta pensioniga 70 aastani. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ministeeriumid on viimasel ajal hakanud aktiivselt tegelema pensionitemaatikaga. Sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna esitab täna valitsuse kabinetiistungil riikliku vanaduspensioni jätkusuutlikkuse analüüsi ja teeb ettepaneku järjekordseks pensionireformiks. Rahandusministeerium esitas eile seaduseelnõu, mis alandab teise samba pensionifondide väljumistasu ja lihtsustab uute pensionifondide tulekut.

Sotsiaalkaitseministeeriumi ette pandav reformikava ei ole küll nii radikaalne kui näiteks sajandivahetusel toimunu, kui mindi üle kolme samba süsteemile, aga piisavalt julge, et seda võiks nimetada reformiks.

Kellelegi ei ole saladus, et Eesti vananeb ning tööealiste inimeste arv väheneb. Statistikaamet prognoosi järgi kahaneb meie rahvaarv praeguselt 1,3 miljonilt inimeselt 1,1 miljonile aastaks 2060.

Kuna inimeste eluiga pikeneb, siis pikeneb ka pensionil oleku aeg. Statistikaameti andmetel oli mullu Eesti naiste oodatav eluiga sünnimomendil 81,8 ning meestel 73,1 aastat.

Tööealiste osakaal väheneb aga drastiliselt. Kui praegu on iga pensionäri kohta 3,1 tööealist elanikku, siis 2060. aastaks kahaneb see näitaja poole võrra – iga pensionäri kohta tuleb vaid 1,5 tööealist.

Kommentaarid (25)
Copy
Tagasi üles