Teise samba pensionifondide väljumistasu võib langeda 0,1 protsendile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Sester.
Sven Sester. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Rahandusminister Sven Sester on teinud valitsusele ettepaneku langetada oluliselt teise samba pensionifondide tagasivõtmistasu, nii et tulevikus tuleks pensionifondi vahetamise eest maksta maksimaalselt 0,1 protsenti.

Kolmapäeva hommikul valitsusele esitatud eelnõu näeb ette, et tulevikus langeks märgatavalt tagasivõtmistasu piirmäär, mis praegu on üks protsent. Tulevikus saaks see aga olema maksimaalselt 0,05 protsenti konservatiivsete pensionifondide puhul ja 0,1 protsenti muude teise samba fondide puhul.

Kui varem sai tagasivõtmistasu endale fondivalitseja, siis uue eelnõu järgi jääks see laekunud tasu fondi, teatas rahandusministeerium.

Lisaks näeb eelnõu ette kohustusliku ehk teise samba pensionifondi valitseja algkapitali minimaalse suuruse langetamise 3 miljonilt eurolt ühele miljonile eurole, nagu soovis kooskõlastusfaasis tulundusühistu Tuleva. Lisaks väheneb vabatahtliku ehk kolmanda samba pensionifondi kapitali minimaalsuurus 730 000 eurolt 500 000 eurole.

«Eesti kohustuslike pensionifondide turg, kus hetkel tegutseb vaid neli fondivalitsejat, vajab tihedamat konkurentsi. Eelnõu soodustab uute fondivalitsejate lisandumist ning vähendab oluliselt osakute tagasivõtmistasu, mida tuleb maksta pensionifondi vahetamisel,» ütles Sester pressiteate vahendusel.

Sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna sõnul peab teise samba tootlikkus kasvama ning uued muudatused peaksid konkurentsi elavdama. «Eesti kohustuslike ehk teise samba pensionifondide turg, kus hetkel tegutseb vaid neli fondivalitsejat, vajab tihedamat konkurentsi,» rääkis minister.

«Eesti pensionifondide tasud on olnud kõrged ning muudatused on vajalikud, et muuta pensionikogumist inimestele soodsamaks. Rahandusminister esitas äsja valitsusele eelnõu, mis teeb mitu olulist muudatust konkurentsi soodustamiseks,» lisas Tsahkna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles