Briti peaminister isoleerib vaenulikud islamirühmitused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiäärmuslased.
Islamiäärmuslased. Foto: AFP / Scanpix

Suurbritannia peaminister David Cameron lubas eile Müncheni julgeolekukonverentsil isoleerida islamirühmitused, mis näitavad üles vaenulikkust läänelike väärtuste suhtes.


Cameron kõneles otsekoheselt ja kompromissitult ning väitis, et islami ekstremismile tuleb seada vastukaaluks uus «lihaseline liberalism».

Peaminister kinnitas, et multikulturalism on läbi kukkunud. Ta osutas sellele, et nii ühiskond kui valitsused on minevikus üritanud jääda «äraootavalt tolerantseks» ning aktsepteerinud ja isegi julgustanud seeläbi rühmitusi, mis ei jaga Briti väärtusi.

Cameron selgitas, et noortele islamiusku meestele tuleb tagada kuuluvustunne. «Nad ei oska Suurbritanniaga samastuda, kuna me ise oleme lasknud oma kollektiivsel identiteedil nõrgeneda,» ütles ta.

Hüljates multikulturalismi (mille puhul ühiskonnad eksisteerivad paralleelselt) ning propageerides Briti väärtusi jätkab Cameron sisuliselt leiboristide joont, mis võttis selgema kuju eriti pärast 2005. aastal Londoni ühistransporti tabanud pommirünnakuid.

Samas läheb Cameron sammu kaugemale ning keskendub ka isikutele ja grupeeringutele, mis sõnades küll vägivalda taunivad, kuid loovad tema hinnangul siiski kliima, milles sõjakas ekstremism vohada võib.

«Maailmas on kahtlemata üle miljardi jumalakartliku inimese, kes vaikselt ja rahumeelselt islamit praktiseerivad,» ütles ta. «Islamistlik ekstremism on aga pigem poliitiline ideoloogia, mida pooldab vähemus.»

Selle spektri äärmises osas leidub kahjuks neid, kes pooldavad terrorismi.

«Kui aga sedasama skaalat mööda edasi liikuda, leiame inimesi, kes võivad küll olla vägivalla vastu, kuid aktsepteerida siiski teatud osi ekstremistlikust maailmavaatest, mis sageli tähendab ka tõelist vaenulikkust Lääne demokraatia ja liberaalsete väärtuste suhtes.»

Nimepidi Cameron «mittevägivaldsete ekstremistide» kategooriasse langevaid rühmitusi ei nimetanud, kuid viitas sellele, et nad võivad näiteks õigustada või keelduda hukka mõistmast selliseid kombeid nagu pealesunnitud abielud.

«Mõned organisatsioonid, mis pakuvad end välja kui ust moslemi kogukonda, kallatakse riigirahaga üle vaatamata sellele, et nad ekstremismi vastu võitlemiseks lillegi ei liiguta,» ütles ta.

«Nii et tehkem neil organisatsioonidel hoolikalt vahet. Kas nad usuvad universaalsetesse inimõigustesse – mis kehtivad ka naistele ja teist usku inimestele? Kas nad usuvad, et kõik on seaduse ees võrdsed? Kas nad usuvad demokraatiasse ja kõigi inimeste õigusse endale ise valitsus valida? Kas nad julgustavad integratsiooni või separatismi?»

Cameroni «lihaseline liberalism» tagaks selle, et ülalmainitud testides põrunud rühmitused riigilt toetusraha ei saa. Nende esindajaid ei lastaks kõnelema samale lavale valitsuse ministritega ning neile võidakse keelata töö ülikoolides ja vanglates.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles