Majanduskomisjon: suurinvestorid tuleks sisserände piirist välja jätta (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Kivimägi
Toomas Kivimägi Foto: Liis Treimann

Riigikogu majanduskomisjon toetas esmaspäevasel istungil Eesti Kaubandus-Tööstuskoja ettepanekut arvata välismaalaste sisserände piirarvust välja suurinvestorid.

«Majanduskomisjon istungil enamuse toetusel tegi põhiseaduskomisjonile ettepaneku, et suurinvestorid võiksid olla selle kvoodi alt väljas, suurinvestor oleks eelnõu kohaselt see, kes on investeerinud vähemalt miljon eurot. Sinna alla ei lähe kinnisvara ost, tegemist peab olema ikkagi investeeringuga kas äriühingusse või investeerimisfondi,» ütles majanduskomisjoni juht Toomas Kivimägi BNS-ile.

Kivimägi sõnul on raske hinnata, kui suur võiks nendele tingimustele vastavate suurinvestorite arv olla.

Istungil käsitleti ka kolmandatest riikidest pärit töötajate palga küsimust. «Valitsus on teinud ettepaneku, et kolmandatest riikidest töölevõtmisel peaksid ettevõtted maksma vähemalt keskmist palka. Siin majanduskomisjon asus mõnevõrra teisele seisukohale, toetamaks kaubandus-tööstukoda ja mitmeid alaliite, kes on seda meelt, et tuleks võtta mitte Eesti, vaid vastava sektori keskmine palk aluseks,» sõnas Kivimägi.

Tema sõnul võib keskmine palk sektorite lõikes erineda kordades. «Teeninduses on see võibolla 700-800 euro peal, praktiliselt võimatu on kolmandatest riikidest tööjõudu värvata, kuna siis peaks maksma keskmist palka, selles sektoris see pole jõukohane. Teistpidi mõnes sektoris, kus makstakse oluliselt kõrgemat palka kui Eesti keskmine palk, ei täida see oma eesmärki. Võibolla sektori keskmine on 2000 eurot, Eesti keskmine on 1150 eurot, see tooks selle sektori keskmist alla,» selgitas Kivimägi.

Tema sõnul tuleks aluseks võtta vastava sektori keskmine palk, mis oleks alumine piir, millega on võimalik kolmandatest riikidest tööjõudu värvata. Ettepanek vajab ka töötukassa kooskõlastust.

Maikuus kiitis valitsus heaks välismaalaste seadust muutva eelnõu, mille üks eesmärkidest on vähendada praegust välistööjõule 1,24-kordse keskmise töötasu maksmise nõuet keskmise palgani.

«Praegu kehtiv vähemalt 1,24-kordse keskmise töötasu maksmise nõue takistab Eestile vajaliku välistööjõu värbamist ja hoiab tagasi Eesti majanduse arengut,» ütles siseminister Hanno Pevkur toona.

Direktiividest tulenevate nõuete tõttu, mille kohaselt tuleb hooajatöötajatele ja ettevõtjasiseselt lähetatud töötajatele tagada Eesti kodanikega võrdne kohtlemine muu hulgas palga osas, muudetakse Eestis lühiajaliselt ja elamisloa alusel töötavale välismaalasele makstava töötasu nõudeid, sätestades Eesti keskmise palga nõude senise keskmise palga ja koefitsiendi 1,24 korrutise asemel.

Eelnõu on kavandatud seadusena jõustada tänavu 30. septembril, kui saabub hooajatöölistega seotud direktiivi ülevõtmise tähtaeg.

Eesti Kaubandus-Tööstuskoda tegi juuli lõpus ettepaneku välismaalaste sisserände piirarvust välja arvata kolmandatest riikidest tulevad suurinvestorid, kes investeerivad Eestisse vähemalt miljon eurot ja kellel oleks eelnõu järgi õigus taotleda elamisluba.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles