Euroopa riigid tahavad samuti osa Apple’i trahvipirukast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austrian Finance Minister Hans Joerg Schelling talks to the media as he arrives for a cabinet meeting in Vienna, Austria June 21, 2016.   REUTERS/Leonhard Foeger
Austrian Finance Minister Hans Joerg Schelling talks to the media as he arrives for a cabinet meeting in Vienna, Austria June 21, 2016. REUTERS/Leonhard Foeger Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS

Eelarvetega hädas olevad Euroopa riigid küsivad Brüsselilt oma osa tehnoloogiagigandile määratud trahvinõudest, mida Apple peab Iirimaale maksma.

Euroopa Komisjon teatas augusti lõpus, et Apple peab maksma Iirimaale 13 miljardit eurot.

«Kui kõik on legaalselt korrektne, on kindel, et finantsministrina tahaksin ma samuti,» ütles Austria rahandusminister Hans Joerg Schelling Bratislavas toimunud Euroopa Liidu kahepäevasel  rahandusministrite kohtumisel. «Meie, austerlased, jälgime seda väga tähelepanelikult,» lisas ta ning märkis, et ka teised liikmesriigid, ka Itaalia, loodavad samuti oma osale.

Komisjoni sõnul kehtestas Dublin Apple’ile soodsad maksutingimused, mis on riigiabi ning mis on seadusevastane.

Hispaania, mida ähvardab Euroopa liidu trahv, sest rikub eelarvetasakaalu reegleid teatas samuti, et uurib võimalust nõudmaks trahvist oma osa selleks, et suurendada eelarvetulusid, ütles valitsusega seotud allikas. Siiski pole allika sõnul taotletava summa arvutamise metoodika üle veel otsust langetatud.

Euroopa Komisjoni sõnul maksis Apple 2014. aastal Euroopas teenitud kasumilt 0,005 protsenti, mis teeb 50 eurot iga teenitud miljoni euro kohta.

Pärast tuliseid vaidlusi hääletas Iirimaa parlament sel nädalal, et vaidlustab Euroopa Komisjoni otsuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles