Odavaid kalu müüakse kallimate pähe

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Odavama kala müümine kallima nime all on suureks probleemiks üle terve maailma.
Odavama kala müümine kallima nime all on suureks probleemiks üle terve maailma. Foto: SCANPIX

Tootjad üle maailma on müünud odavaid ja vähem kvaliteetseid kalu kallimate ja maitsvamate pähe.

MTÜ Oceana koostatud aruandest selgus, et üks viiest müüdavast odavast kalast ei ole see, mis lubatud. Tootjad on petnud kliente ning müünud odavamaid kalu kallimate pähe, kirjutab The Telegraph.

Oceana inimesed analüüsisid 200 uuringut 55 riigist igalt kontinendilt, välja arvatud Antartika. Nad leidsid pettust peaaegu igas uuringus.

Ainukene koht, kus pettust ei avastatud, oli Tasmaania, kuigi ka seal oli eksimusi. Näiteks kutsuti heiki suitsutatud tursaks, see aga on Austraalia regulatsioonide järgi lubatud.

Ühtlasi leiti ka, et valesti märgistatud mereand mõjutab kõiki kaubandusega seotud osalisi  - jaekaubandust, hulgikaubandust, toote levitamist, importi ja eksporti, pakendamist ja töötlemist.

Kõige tihedamini peteti klienti just tehistingimustes kasvatatud Aasia säga ostes. 141 juhul leiti, et seda kala on müüdud 18 erineva kalli kala nime all, enamasti ahvena nime all. Enamik Aasia sägaga seotud pettusi avastati USAs, Kanadas, Euroopas, Brasiilias ja Indias.

Suurbritannias tegutsev tarbijakaitse avastas mitu juhtumit, kus kiltturska müüdi kui turska ja hõbeheiki kilttursa nime all.

Oceana kampaaniadirektori Beth Lowelli sõnul on kliendid kindlasti söönud ühte kala teise pähe.

«Inimesi petetakse, kui nad söövad oma eineid. Odava kala eest küsitakse kõrget hinda,» kommenteeris Lowell.

Aruandest selgus ka, et üle poole (58 protsenti) vale nime all müüdud kaladest võivad põhjustada inimestel terviseriket. Näiteks Lõuna-Aafrika kuningmakrelli, mis sisaldab palju elavhõbedat, müüdi vahuu pähe.

Samuti müüdi ka palju ohustatud ja kaitse all olevaid kalu. Lõuna Californias said kaks sushi-kokka süüdistuse vaalaliha müümise eest tuunikala pähe.

Oceana teadlane Dr Kimberly Warneri sõnul on oluline teha kalatööstustes suur muudatusi. «Paljud ohustatud kalad püütakse orjatöö tulemusena, kuid müüakse ausal teel püütud kauba pähe. See on ebaaus nii tarbijate kui ka kalameeste suhtes. Süsteem tuleb teha läbinähtavamaks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles