Swedbank: ekspordikäive vähenes eelkõige naftahinna languse tõttu

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nafta puurtornid. Pilt on illustratiivne
Nafta puurtornid. Pilt on illustratiivne Foto: SCANPIX

Swedbanki vanemökonomisti Liis Elmiku sõnul vähenes eksport juulikuus kuus protsenti peamiselt naftahinna languse tõttu aasta-aastases võrdluses.

«Kaupade ekspordikäibe languse taga olid juulis eelkõige mineraalsed kütused. Mineraalsete kütuste ekspordi- ja impordikäibe languse taga on peamiselt nafta hinna langus. Naftatoodete ekspordihinnad olid juulis ligi viiendiku võrra väiksemad kui aasta varem. Nafta hinna järk-järguline kerkimine alates selle aasta jaanuarist avaldab teatud viitajaga ilmselt Eesti mineraalsete kütuste ekspordile positiivset mõju,» prognoosis Elmik

Eesti päritolu kaupade eksport, mis oli koguekspordist ligi kolmandiku võrra väiksem, suurenes juulis oluliselt, 15% eelmise aastaga võrreldes.

«Eesti päritolu kaupade ekspordi jõulise kasvu taga oli Eestis valmistatud telekommunikatsiooniseadmete ja Eestist pärit puidu väljaveo kasv,» kommenteeris Swedbanki vanemökonomist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles