Tubli ekspordikasv ei suutnud majandust piisavalt ergutada

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkel Nestor
Mihkel Nestor Foto: Internet

Kui statistikaameti augusti alguses avaldatud teise kvartali kiiranalüüsis oli majanduskasvuks märgitud 0,6 protsenti, siis pärast korrigeerimist kasvas see näitaja 0,2 protsendipunkti võrra ehk 0,8 protsendile. Rõõmustada tasub siin aga ehk ainult selle üle, et investeeringute kaks aastat kestnud vähenemine on viimaks lõppenud. 

«Madala kasvu põhjustas väga suureks kärisenud kaubavahetuse puudujääk. Eesti eksport tegi tegelikult tubli tõusu, suurenedes püsihindades 4,5 protsendi võrra. Import kasvas samal ajal aga koguni 8,8 protsenti,» ütles BNSile SEB panga analüütik Mihkel Nestor.

See on suurim kasv viimase 14 kvartali ehk kolme ja poole aasta jooksul. Importi suurendas enim elektroonikatoodete, metallide ja mootorsõidukite sisseveo kasv. «Suur autode sisseveo kasv jääb pigem ühekordseks,» sõnas Nestor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles