Vabade ametikohtade arv on viimase kaheksa aasta kõrgeimal tasemel

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töökuulutused.
Töökuulutused. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Eesti ettevõtetes, asutustes ja organisatsioonides oli 2016. aasta II kvartalis ligi 9500 vaba ametikohta, teatab Statistikaamet.

Viimati ületas vabade ametikohtade arv 9000 piiri 2008. aastal. Vabade ametikohtade arv suurenes eelmise kvartaliga võrreldes 15% ja 2015. aasta II kvartaliga võrreldes 13%.

Vabade ametikohtade määr ehk vabade ametikohtade osatähtsus ametikohtade koguarvus oli 2016. aasta II kvartalis 1,7%, mis oli 0,2 protsendipunkti suurem kui eelmises kvartalis ja 2015. aasta II kvartalis.

Kõige kõrgem vabade ametikohtade määr oli majutuses ja toitlustuses (3,7%), haldus- ja abitegevustes (3,5%) ning info ja side tegevusalal (3,3%), kõige madalam põllumajanduses (0,3%), veevarustusega tegelevatel aladel (0,7%), ehituses (0,8%) ja kinnisvaraalases tegevuses (0,8%).

Ametikohtade koguarv ja vabade ametikohtade arv oli jätkuvalt kõige suurem töötlevas tööstuses ning hulgi- ja jaekaubanduses. Võrreldes 2015. aasta II kvartaliga kasvas vabade ametikohtade arv enim kinnisvaraalases tegevuses, majutuses ja toitlustuses ning elektrienergia tegevusalal. Enim vähenes aastaga vabade ametikohtade arv põllumajanduses, mäetööstuses ja muudes teenindavates tegevustes.

Piirkondlikult asusid vabadest ametikohtadest 70% Harju maakonnas (sh Tallinn), järgnesid Tartu maakond (9%) ja Ida-Viru maakond (5%). Vabade ametikohtade määr oli jätkuvalt kõige kõrgem Harju maakonnas (2,1%) ning madalaim Viljandi (0,7%), Hiiu (0,8%) ja Rapla maakonnas (0,8%).

Vabadest ametikohtadest ligi 7200 ehk 76% olid erasektoris ning ligi 2300 ehk 24% avalikus sektoris. Vabade ametikohtade määr oli 2016. aasta II kvartalis kõrgeim välismaa eraõiguslikele isikutele kuuluvates asutustes (2,5%) ja riigile kuuluvates asutustes (2,1%) ning madalaim Eesti eraõiguslikele isikutele kuuluvates asutustes (1,5%) ning kohalikes omavalitsustes (1,1%).

Tööjõu liikumist iseloomustav tööjõu käive (tööle võetud ja lahkunud töötajate arv kokku) oli 2016. aasta I kvartalis ligi 73 000, mis oli eelmise kvartaliga võrreldes 8% ning 2015. aasta I kvartaliga võrreldes 19% suurem. Võrreldes 2015. aasta I kvartaliga kasvas tööjõu käive kõige enam mäetööstuses, veevarustuse tegevusalal, põllumajanduses, metsanduses ja kalanduses ning info ja side tegevusalal.

Hinnangud põhinevad uuringul „Vabad ametikohad ja tööjõu liikumine“, mida Statistikaamet korraldab alates 2005. aastast. 2016. aastal on valimis 12 603 ettevõtet, asutust ja organisatsiooni ning valikuliselt uuritavate üksuste andmed laiendatakse üldkogumi valikuliselt uuritavale osale igas kihis eraldi. Alates 2016. aasta II kvartalist kasutab Statistikaamet uuringu küsimustike eeltäitmiseks Maksu- ja Tolliameti töötamise registri andmeid.

Vabade ametikohtade arv on kõik kvartali teise kuu 15. kuupäeval olevad vabad ametikohad, s.o vastloodud, vaba või töötaja lahkumise tagajärjel vabaks saav tasustatav ametikoht, millele tööandja otsib aktiivselt sobivat kandidaati väljastpoolt ettevõtet, asutust või organisatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles