Suu piima täis: kaupmehed kilepiima hinna tõstmisest rääkida ei taha (1)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Coop Eesti ennustab, et kilepiima hind hakkab järgmise kahe kuu jooksul taas tõusma.
Coop Eesti ennustab, et kilepiima hind hakkab järgmise kahe kuu jooksul taas tõusma. Foto: Mihkel Maripuu

Kuigi Coop Eesti räägib, et üle aasta alla omahinna müüdud odavaima kilepiima liitrihind hakkab sügisel tõusma, siis teised jaeketid teemat väga kommenteerida ei taha, piirdudes jutuga tarbija ootustele vastamisest.

Ehkki mitmed piimatööstused teatasid augustis, et septembrist tõstetakse piima kokkuostuhinda, siis lettidele pole see veel mõju avaldanud, sest jätkuvalt leiab poest odavaima kilepiima 35 sendiga, mille hind tootmiskulusid ei kata, vahendab ERRi uudisteportaal.

Kui küsida kauplustelt piimahinna tõusu kohta, on kaupmeestel suud vett, et mitte öelda odavat piima täis. «Jälgime müügihindade kujundamisel turu hinnataset ja klientide ootusi,» rääkis Prisma Peremarketi juht Janne Lihavainen. Ka Maxima Eesti ostuosakonna direktor Kristina Mustonen keerutas konkreetsetest vastustest kõrvale, viidates samuti tarbijate soovidele.

Ainsana andis sisulisi vastuseid Eesti jaekett, keskühistu Coop, teatades, et nende andmetel kavatsevad piimatootjad piima kokkuostuhinda tõsta ning see omakorda peaks tarbijale pakutavale lõpphinnale mõju hakkama avaldama järgmise kahe kuu jooksul.

Loe lähemalt ERRi uudisteportaalist.

--

Rimi Eesti ostujuhi Margus Amori kommentaar:

Olgu alustuseks öeldud, et Rimi on alates möödunud aasta detsembrist teinud koostööd Eestimaa Talupidajate Liiduga. Nii Rimi kui ka Säästumarketi kauplustes omamärgipiima ostes toetab iga klient kahe sendiga väiketalunikke.

Selliselt on väiketalunikele üle antud juba peaaegu 60 000 eurot. Hetkel on Rimi otsus aktsiooni jätkata vähemalt käesoleva aasta lõpuni. Otsuse, milliseid talunikke ning mis alusel toetatakse, teeb Eestimaa Talupidajate Liit.

Rimi on alates eelmise aasta detsembrist ennast teadlikult turul toimuva piima väljamüügi hinnadumpingust taandanud. Rimi on ainus suurkett, kus piima hind on täna 0,44 senti. 

Tänaste aktsioonide valguses oleme veelgi enam veendunud, et see on olnud õige otsus ja seetõttu otsime jätkuvalt võimalusi piimakategooria väärtusahela tugevdamiseks. Oleme seda meelt, et jätkusuutlik Eesti piima tootmine on meie klientide huvides.

Kilepiimal ei ole kokkuleppehindasid ega kokkulepitud juurdehindlusi, vaid tihe konkurents. Aastaid ei ole kaupmehed odava kilepiima pealt teeninud, eriti peale seda, kui osad ketid otsustasid selle toote oma hinnakuvandi vankri ette rakendada.

Nagu eelnevalt mainitud, Rimi hinnangul ei ole piim see toode, millega peaks n-ö jaeturu hinnatasemele iga hinna eest järgnema.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles