Ministeerium: aktsiisilaekumist mõjutab enim kange alkohol (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoholipood.
Alkoholipood. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Rahandusministeeriumi sõnul on alkoholiaktsiisi 15-protsendilise tõusu kiuste kasvanud aktsiisilaekumised tänavu kaheksa kuuga 15 protsenti, kuid suurim ohuallikas tuleviku laekumisele on eelkõige kange alkoholi koguste vähenemine ja piirikaubanduse kasv.

«Riski koht fiskaalselt on eelkõige just kange alkohol. On teatud riskid, et piirikaubandus süveneb. Seetõttu hoiame just kangel alkoholil eriti silma peal ja kavatseme vastavalt korrektuure teha,» ütles rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna juhataja Sven Kirsipuu teisipäevasel pressikonverentsil.

Ka rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Merliin Laos rääkis BNS-ile, et kange alkoholi kogused jäävad möödunud aastale märgatavalt alla, kuna aktsiisivahe on võrreldes lahja joogiga märksa suurem. Kuigi novembris-detsembris peaks varude kogumine tema sõnul taas tõusma, näitavad suvekuud ja september kange joogi deklareerimise üle 30 protsendilist kukkumist.

Eelkõige peegeldub see piirikaubanduses. Augusti alkoholiaktsiisi laekumise languse põhjustas Laose sõnul inimeste suurem liikumine puhkuste perioodil, mis tõi kaasa ostude suurenemise piiriäärsetest poodidest.

Praeguse ministeeriumi prognoosi kohaselt langeb kange alkoholi aktsiisi kogumine aasta lõpuks 10,6 protsenti, millest 6,5 protsenti tuleneb piirikaubandusest. «Suurendame kindlasti ka piirikaubanduse osakaalu mahtu alkoholiaktsiisi laekumise prognoosides, kuna see ilmselgelt kasvab,» märkis Laos, lisades, et see, kas järgmise aasta alkoholiaktsiisi tõus toimub, sõltub juba poliitikutest.

Tänavu kaheksa kuuga on alkoholiaktsiisi laekumine kasvanud ligi 15 protsenti võrreldes möödunud aasta sama perioodiga. Seevastu augustis langes see 12,7 protsenti 17,3 miljonile eurole.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles