12 kolleegitüüpi, kellega on talumatult raske läbi saada

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiusav kolleeg.
Kiusav kolleeg. Foto: SCANPIX

Suures ettevõttes oled sunnitud kokku puutuma inimestega, kellega pole kerge läbi saada. Forbes.com reastab mõned kolleegitüübid, kelle käitumine on eriti tüütu ning annab nõu, kuidas nendega toime tulla.

Inimestest ülesõitjad. Neid võib kutsuda ka tankideks, kuna nad on oma tegemistes ja väljaütlemistes valjud ning intensiivsed, sõites inimestest justkui üle. Kui jääd neile tee peale ette, siis nad kõrvaldavad su kiirelt. Kuidas nendega käituda? Kuna enamasti tahavad nad, et tööasjad oleks kiiresti ja korrektselt tehtud, siis näita, et tuled sellega toime, et nad ei arvaks, et raiskad nende aega.

Snaiprid. Nad on salapärased ja manipuleerivad ning ootavad, kuniks näitad neile oma nõrka kohta, et nad saaksid sind sellega alandada. Kuidas käituda – ära lase endale liiga teha ning küsi otse ja konkreetselt, mis nende probleem on. Sageli ei oska nad seda oodata ning oma käitumist selgitada. Kui vaja, tee seda mitu korda, kuniks nad su rahule jätavad.

Tarkurid. Sageli ei pruugi nende tarkus olla vaid sõnakõlks, vaid nad ongi paljude asjadega kursis ning kasutavad iga võimalust, et oma teadmisi näidata. Nad räägivad su surnuks, kuid ei kuula kunagi sinu ideid ega pakkumisi. Kuidas käituda – paku neile siiski tööalaseid ideid välja ning küsi, kas neil on omakorda mõtteid, kuidas neid kõige paremini ellu viia ning samas eelarve piiridesse jääda. See näitab, et oled nende arvamusest siiski huvitatud ning austad neid.

Kõiketeadjad. Vastukaaluks tarkuritele ei tea nad palju, kuid tahavad, et sa siiski arvad, et teaks. Nad räägivad palju ning tahavad pidevalt tähelepanu. Kuidas käituda – luba neile natuke oma tähelepanu, ent seejärel pommita neid küsimustega, mis löövad nende argumendid kõikuma. Nii saad paljastada, et tegelikult ei tea inimene sellest teemast midagi.

Granaadid. Nad on väga emotsionaalsed ning vihastuvad kiiresti, sageli kaotavad enesevalitsusegi. Kuidas käituda – anna neile aega rahuneda ja end koguda. Küsi hiljem, kuidas nad end tunnevad ning mis tegelikult probleem on.

Jaatajad. Nad nõustuvad iga palve ja küsimusega meelsasti, kuid jätavad endast sageli maha tegemata ülesannete raja ega pea kunagi oma lubadusi. Kuidas käituda – kuna nad otsivad siiski heakskiitu, palu neil reaalselt läbi mõelda, kas neil on aega ja vahendeid ülesandega tegeleda või mitte. Juhenda neid, et nad kirjutaks ülesanded üles, hoiaks neil silma peal ning seaks kindlad tähtajad.

Eitajad. Nad näevad vaid negatiivset, teevad teiste ideid maha ning ütlevad kõigele ei. Kuidas käituda – kui kolleegi käitumine muutub frustreerivaks, hakka temaga nõustuma ning ole temast meelega veel negatiivsem. Seejärel on nad sunnitud märkama, et ideed polegi ehk nii halvad ning neis on midagi positiivset, lisaks peavad nad olemasolevate seast siiski lõpuks midagi valima.

Ükskõiksed. Sul pole aimugi, mida nad sinust arvavad, sest nad ei anna kunagi sõnalist ega ka kehakeelega tagasisidet. Kuidas käituda – kasuta huumorit ning püüa õhutada neid rohkem avanema. Küsi lõputult küsimusi, millele nad peavad ükskord midagi muud peale «jah» või «ei» vastama.

Virisejad. Nad arvavad, et kõik on halvasti ning enamasti ei näe nad endal süüd lasumas, vaid süüdistavad kõiki teisi. Kuidas käituda – küsi neilt konkreetselt, milles on tegelikult probleem, pane neid välja ütlema detaile ning aita neil lahendada tõeline probleem.

Kohtunikud. Nad on tõeliselt kriitilised, ent samas perfektsionistid, kellele on väga raske meele järele olla. Nad seavad ennenägematuid standardeid ning arvustavad inimesi juba enne nendega kohtumist. Kuidas käituda – näita neile, kuidas nende kurjad kommentaarid inimestele mõjuda võivad. Kui kohtunik viitab, et kolleegi kontor näeb välja nagu seapesa, siis küsi, kas ta peab seda inimest mõttetuks seaks? See tekitab neis üldjuhul piinlikkust.

Vahelesegajad. Nad arvavad, et teavad, mis on sulle parim. Nad küsivad isiklikke küsimusi ning püüavad su elu korraldada. Kuidas käituda – muuda vestluse teemat või küsi, miks see neid huvitab, kui tegu on üsna isikliku detailiga sinu elust. Ütle lihtsalt välja, et sa pole selliste asjade jagamisest huvitatud.

Märtrid. Nemadki otsivad tähelepanu ja kaastunnet. Nad pakuvad sageli oma abikätt, isegi kui sul seda momendil vaja pole. Seejärel ootavad nad aga vastuteenet. Kuidas käituda - ütle neile lihtsalt viisakalt ära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles