USAs võtab võimust ehitusbuum

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majaehitus.
Majaehitus. Foto: SCANPIX

Üheksa aastat pärast ülemaailmse finantskriisi puhkemist, mis lõppes 30 protsendile USA ehitajatest töövaldkonna vahetusega, on riiki tabanud uus ehitusbuum, kirjutab Reuters.

Kodumajade ehitusettevõtteid ühendava liidu National Association of Homebuilders (NAH) andmetel on puudu umbes 200 000 paari töökäsi, mis märgib kahe aasta taguse ajaga võrreldes 80protsendist kasvu. USA tööturuameti andmetel on vabade ehitusvaldkonna töökohtade arv viimase üheksa aasta kõrgeimal tasemel.

Ettevõtete sõnul on töötajate leidmine muutunud üha keerulisemaks ning tööandjad on sunnitud üha tihemini palku tõstma, et alluvad ei läheks tööle konkurentide heaks. Kõige rohkem tuntakse puudust puuseppadest ning elektrikest.

Ehitajate nappust ning palgakulu peegeldab tõsiasi, et ühepereelamu ehitamise maksumus on tõusnud 2007. aastaga võrreldes 13,7 protsenti, samas kui maja ehitamise ja müügi kogukulu (st ka näiteks maa maksumus, finantseerimine ja turundus) on tõusnud sama ajaga vaid 2,9 protsenti.

Probleemi süvendab suur nõudlus uusehituste vastu, juulis kasvas uute elumajade müük 9 aasta kõrgeimale tasemele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles