Euroopa keskpank on ostnud kokku juba triljoni euro väärtuses riigivõlakirju (1)

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Keskpank.
Euroopa Keskpank. Foto: AP / Scanpix

Alates eelmise aasta märtsist on Euroopa keskpank kvantitatiivse lõdvendamise (QE) programmi raames kokku ostnud juba üle triljoni euro väärtuses eurotsooni riikide võlakirju, kirjutab Financial Times.

Täpsemalt jõuti triljoni euroni esimesel septembril ning eelmise nädala lõpuks oli kokku ostetud juba 1,002 triljoni euro väärtuses võlakirju.

Euroopa keskpanga kvantitatiivse lõdvendamise poliitika tähendab, et keskpank tekitab elektrooniliselt raha juurde, et osta finantsvarasid nagu näiteks riikide võlakirjad. Avaliku sektori võlakirjade massiline ülesostmine surub nende intressid jõuga alla. Tegevuse peamiseks eesmärgiks on ergutada eurotsooni erasektorit kulutama ning tõrjuda deflatsiooniohtu.

Kogu tagasiostuprogrammi suuruseks on 1,7 triljonit eurot, mis tähendab, et praeguseks on suurem osa esialgsest võlakirjade ostuprogrammist juba täidetud. Alates eelmise aasta märtsist on keskpank ostnud igas kuus umbes 80 miljardi euro eest riiklikke võlakirju. Esialgse plaani järgi peaks võlakirjaostuprogramm lõppema järgmise aasta märtsis, praeguseks pole veel selge, kas seda pikendatakse. Ilmselt on ostuprogrammi jätkamine arutlusel käesoleval nädalal toimuval keskpanga koosolekul, kuid Financial Timesi hinnangul lükkub selle otsuse langetamine suure tõenäosusega järgmisesse aastasse.

Euroopa keskpanga deflatsiooniga võitlemise ponnistustel pole seni erilist edu olnud. Eurostati andmetel oli augustis eurotsooni inflatsioonimääraks vaid 0,2 protsenti, samas kui Euroopa keskpanga eesmärgiks on selle tõstmine kahe protsendi alla.

Selleks, et keskpank saaks võlakirju edasi osta, tuleks Financial Timesi hinnangul suure tõenäosusega praeguseid ostureegleid lõdvemaks muuta, kuna sobivaid võlakirju hakkab turul juba nappima. Näiteks saavad keskpankurid hetkel soetada igat konkreetset emiteeritud võlakirja ainult teatud hulga, samuti on määratud piir sellele, kui suure osa mingi konkreetse riigi võlast võib Euroopa keskpank omada. Lisaks ei osta keskpank madalama kui -0,4 protsendise intressimääraga võlakirju. Saksamaa võlakirjade intress võib aga juba lähiajal libiseda allapoole seda piiri.

Rabobanki analüütiku Richard McGuire´i sõnul peaks just ostukõlblike võlakirjade piirintresside langetamine olema kõige mõjusam muudatus.

«Kõik muu oleks ainult kosmeetiline parandus,» ütles ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles