Soomlased juba protestivad uue aasta eelarve vastu (1)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Juha Sipilä juhitava valitsuse uue aasta eelarvekava soomlasi väga ei rõõmusta.
Peaminister Juha Sipilä juhitava valitsuse uue aasta eelarvekava soomlasi väga ei rõõmusta. Foto: Mihkel Maripuu

​Opositsioonipoliitikud ütlevad, et Soomes uuel aastal jõustuvatest maksu- ja toetusemuudatustest saavad kasu vaid need, kellel juba hästi läheb, ning möödunud laupäeval leidis Helsingis aset apoliitiline valitsusvastane demonstratsioon.

Neljapäeval jõudis Soome valitsus pärast pingelisi eelarvekõnelusi kokkuleppele 2017. aasta eelarves, mis toob Soome inimestele nii häid kui ka halbu uudiseid, vahendas Yle. Kuigi Soome riigi järgmise aasta planeeritav eelarvemaht on 55,2 miljardit eurot, arvestatakse juba praegu 5,5-miljardise puudujäägiga. Vähemalt nii seisab Soome rahandusministeeriumi eelarve seletuskirjas.

Nii Soome rahvusringhääling kui ka väljaanded Ilta-Sanomat ja Helsingin Sanomat tegid põhjaliku eelarveanalüüsi, reastamaks need, kes muudatustest enim võidavad ja kaotavad. Tööjõumaksude alandamise järel jääb tööinimestele järgmisel aastal kätte 515 miljonit eurot. See tähendab, et keskmise palga saajale – kelle kuupalk on 3300 eurot – jääb iga kuu taskusse 16 eurot rohkem.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles