Lužkov: jään Venemaale ja võitlen

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juri Lužkov koos abikaasa Jelena Baturinaga.
Juri Lužkov koos abikaasa Jelena Baturinaga. Foto: SCANPIX

Endine Moskva linnapea Juri Lužkov tõotas jääda Venemaale ja võidelda oma kriitikutega, keda süüdistab enda «poliitilises türanniseerimises».

Valitsus on endist meeri uuesti jõuliselt ründama asunud, mida paljud tõlgendavad katsena teda eksiili ajada.

Väga sarnaselt septembrikuisele koordineeritud kampaaniale, mille käigus Lužkov ametist kõrvaldati, esitasid kõrged Vene ametnikud eesotsas president Dmitri Medvedeviga eile Lužkovi endise administratsiooni vastu taas terve rea korruptsioonisüüdistusi.

Lužkov, kes viibib sel nädalal Salzburgis, tõotas mitte emigreeruda.

«Ma jään Moskvasse ning võitlen oma au ja oma nime eest,» ütles ta telefoniintervjuus Financial Timesile.

Vaatamata sellele, et Medvedev ta vallandas, on Lužkovi mõju Moskvas endiselt väga suur. Ka tema populaarsusreitingud on kõrged, mis Kremlit selgelt ärritab.

Eksmeer ütles, et taotleb tuleval nädalal Suurbritannia turistiviisat, et külastada oma lapsi, kes seal õpivad. Kuid ta lisas, et pöördub kindlasti Venemaale tagasi.

Moskva uus linnapea Sergei Sobjanin ütles, et kavatseb vaadata üle enam kui 100 000 eelmise administratsiooni poolt allakirjutatud lepingut. Siit võib välja lugeda, et kavandamisel on mastaapne «haarang» Lužkovi-aegse pealinna eliidi vastu.

Lužkov vastas süüdistustele konkreetselt: «Kõik need lepingud sõlmiti konkurentsi tingimustes ja hangete alusel, kõik oli seadusega kooskõlas. Ja kui ta tahab nad uuesti üle vaadata, ega keegi teda keela.»

Vene kontrollikoja esimees  Sergei Stepašin ütles eile, et tema asutus on avastanud linnavalitsuse 2009-2010 aastate tegevust uurides rikkumisi kokku 230 miljardi rubla (7,8 miljardi dollari) väärtuses.

Lužkov, kes üldiselt selliseid asju haruharva avalikult kommenteerib, ütles selle peale: «Need on täiesti laest võetud numbrid. Kui selline rahakogus puudu oleks olnud, oleks see kohe välja paistnud. See pole muud, kui poliitilise türanniseerimise katse. Nad üritavad rahvale nende metsikute numbritega muljet avaldada.»

Sõna võttis ka Medvedev, kes süüdistas Lužkovi kaudselt mulluses skandaalis, mis puudutas maantee ehitust läbi keskkonnakaitse aluse metsa. President ütles, et trassi valis just Moskva linnavalitsus.

«Riigi huvid toodi ohvriks ärihuvidele. Ja seda tegid konkreetsed inimesed, kes otsuseid mõjutasid,» ütles Medvedev.

Lužkov andis vastu, et trassi ei valinud mitte Moskva linnavalitsus, vaid transpordiministeerium.

Lužkov on pärast ametist taganemist madalat profiili hoidnud, kuid pole poliitikasse naasmise võimalust ka välistanud.

Meedia spekuleerib üha agaramalt tema plaanide üle ning üritab ära aimata, kas Lužkov võib teiste soosingust langenud isikute eeskujul maapakku minna. Lužkov taotles elamisluba Lätis, kuid talle anti eitav vastus.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles