Poola hoiatas Valgevenet Tuneesia saatuse eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola välisminister Radosław Sikorski.
Poola välisminister Radosław Sikorski. Foto: SCANPIX

Poola välisminister hoiatas, et Valgevene autoritaarset valitsejat Aleksander Lukašenkat ootab ees Põhja-Aafrika stiilis ülestõus, kui ta kurssi ei muuga ega lõpeta opositsiooni mahasurumist.

«Härra president, te saate lüüa. Varem või hiljem tuleb teil oma kaaskodanike eest põgeneda ja mõnes teises riigis varjupaika otsida,» ütles Poola välisminister Radoslaw Sikorski eile rahvusvahelisel Valgevene demokraatiameelsete rühmituste toetuseks korraldatud konverentsil.

Sikorski võrdles Valgevene olukorda sündmustega Tuneesias – kus Zein al-Abidine Ben Ali hiljuti kukutati – ja Egiptuses, kus Hosni Mubaraki režiim ähvardavalt kõikuma on löönud.

«Võib-olla paneb Ben Ali ja Mubaraki olukord Lukašenka järele mõtlema ja aitab tal mõista, et valitud tee pole parim ka temale isiklikult,» ütles Sikorski.

Lukašenka lömastas ülima julmusega opositsiooni pärast 19. detsembri võltsitud valimisi, mille väitis end ligi 80 protsendi häältega võitnud olevat.

Tuhanded tulid tänavatele valimistulemuste vastu protesteerima, kuid politsei ajas demonstrandid laiali. Sajad inimesed, nende hulgas kõik seitse opositsioonilist presidendikandidaati vangistati.

Kuigi režiim läinud nädalavahetusel piiranguid mõnevõrra leevendas ning politsei poolt rängalt läbi pekstud presidendikandidaadi Vladimir Nekljajevi vanglast välja koduaresti lubas, kehtestasid EL ja USA esmaspäeval siiski Valgevene valitsuse suhtes mitmeid sanktsioone.

Eilne konverents oli mõeldud toetusraha kogumiseks Valgevene sõltumatu meedia ja kodanikuühiskonna organisatsioonide tarvis.

USA tõstab oma iga-aastase abi 11 miljoni dollari juurest 15 miljoni dollari peale, Euroopa Komisjon lubas oma panust neljakordistada (summa oleks 21,5 miljonit dollarit).

Poola ütles, et kahekordistab oma toetust ja annab 40 miljonit zlotti ehk 14 miljonit dollarit aastas.

Rootsi välisminister Carl Bildt nimetas astutud samme tähtsaks testiks Euroopa usaldusväärsusele ning tahtele seista praktikas demokraatia ja inimõiguste eest – mitte üksnes ELi raames, vaid ka kogu regioonis laiemalt.

«See on väga oluline solidaarsuse märk, mis aitab Valgevene rahval näha, et nad ei ole praeguste õuduste keskel üksinda,» ütles presidendikandidaadi tütar Eva Nekljajeva.

Valgevene ametnikud on ähvardanud ELi ja USAd omapoolsete vastumeetmetega.

Poolal on Valgevenega kaugeleulatuvad ajaloolised sidemed, samuti elab Valgevenes suur poolakatest vähemus.

Poolast on kujunenud Lukašenka-vastase liikumise keskus. Riik on asutanud mitmeid Valgevenesse suunatud demokraatiameelseid tele- ja raadiojaamu.

Paljud kõrged Poola riigiametnikud, Sikorski nende hulgas, said oma esimesed kogemused poliitikas kommunismi vastu võitlejatena. Nad tunnistavad, et need mälestused on üheks põhjuseks, miks nad ei väsi julgustamast Valgevene opositsiooniliikumist.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles