Tööala asekantsler: Eesti eelistab tööjõu vaba liikumise jätkumist Suurbritanniaga

Mariann Prooses
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egle Käärats.
Egle Käärats. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Eesti huvi on saavutada Suurbritannia lahkumisläbirääkimistel kokkulepe, mis säilitaks tööjõu vaba liikumise, ütles sotsiaalministeeriumi tööala asekantsler Egle Käärats täna Riigikogus toimunud parlamentaarsel kuulamisel, kus räägiti tööjõu vabast liikumisest ja töötajate õiguste kaitsest Euroopa Liidus pärast Suurbritannia võimalikku liidust lahkumist. 

«Tööjõu vaba liikumise jätkumine Suurbritanniaga on lahkumisläbirääkimiste üks küsimus. Tähtis on, et juba Suurbritannias olevate Euroopa Liidu kodanike õigused saaksid kokkulepete läbi kaitstud,» ütles Käärats oma ettekandes. «Eesti on traditsiooniliselt olnud tööjõu vaba liikumise tugev pooldaja ja meie huvi on tööjõu vaba liikumine Suurbritanniaga säilitada.»

Suurbritannia tulevased õigused ja kohustused peavad olema tasakaalus. Lisaks elamis- ja töötamisõigusele on oluline, mis saab õigusest sotsiaalkindlustushüvitistele.

Suurbritannia lahkumisläbirääkimistega alustatakse pärast Suurbritannia vastavasisulist teadet Euroopa Ülemkogule. «Läbirääkimiste ajal midagi ei muutu. Euroopa Komisjon on kinnitanud, et enne ametliku teate esitamist täiendavaid läbirääkimisi Suurbritanniaga ei alustata. Läbirääkimiste sisu sõltub Suurbritannia strateegilisest valikust, kas koostööd Euroopa Liiduga soovitakse teha siseturu osalisena või mitte,» ütles asekantsler.

Täna, 2. septembril toimus Riigikogu konverentsisaalis parlamentaarne kuulamine, mille fookuses on Euroopa Liidu tulevik, Suurbritannias toimunud referendumi tulemuste valguses. Parlamentaarse kuulamise ühe teemana arutati töötajate vaba liikumise ja tööhõivega seonduvat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles