ELi kaubanduskoda soovitab Hiinal kaotada välisinvesteeringute piirangud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina Rahvavabariigi lipp.
Hiina Rahvavabariigi lipp. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu (EL) kaubanduskoda Hiinas soovitab riigil, mille firmad aktiivselt investeerivad ülejäänud maailma, kaotada oma välisinvesteeringute piirangud, ja lubab vastasel korral piirata Hiina kapitali pääsu ELi turule.

Kaubanduskoda ütles, et Hiina firmad kulutavad miljardeid Euroopa firmade ostmisele, need investeeringud on läinud spordiklubide, lennujaamade ja muu infrastruktuuri ostmisele.

Euroopa on välisinvesteeringutele avatud, aga kuna need ei ole Hiinaga vastastikused, siis võib see tekitada protektsionismi ja suurendada pingeid, öeldakse kaubanduskoja avalduses. Koja sõnul on Hiina enda huvides piirangud kaotada ja rakendada üleilmseid põhimõtteid.

Viimase kahe aastaga on Hiina investeeringud Euroopasse järsult kasvanud. 2015. aastal suurenesid need 44 protsenti ja ulatusid 20 miljardi euroni.

Hiina valitsus ergutab firmade minekut välismaale ja soovitab neil osta moodsa tehnoloogiaga firmasid, mis aitavad suurendada Hiina firmade konkurentsivõimet. Näiteks sel aastal on Hiina firma teinud 43 miljardi euro suuruse ostupakkumise Šveitsi firmale Syngenta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles