Komisjon: Apple peab Iirimaale maksma 13 miljardit eurot ebaseadusliku riigiabi eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tim Cook
Tim Cook Foto: LUCY NICHOLSON/REUTERS

Pärast kolm aastat kestnud uurimist otsustas Euroopa Komisjon teisipäeval sundida USA tehnoloogiafirmat Apple tasuma Iirimaale 13 miljardit eurot, mis on Komisjoni hinnangul olnud ebaseaduslik maksusoodustus.

Komisjoni leidis, et Apple on madalama maksumäära tõttu saanud ebaõiglase konkurentsieelise. Iirimaal on ettevõtte tulumaks 12,5 protsenti, ent Apple maksis vaid kaks protsenti. USA maksumäär on 35 protsenti. 

Komisjon hakkas asja uurima 2014. aasta septembris, mil avaldas esimesed leiud nagu oleks aastatel 1991 ja 2007 Apple'i ja Iirimaa vahel sõlmitud maksukokkulepete puhul tegu ebaseadusliku riigiabiga, kirjutas The Guardian. 

Nii Apple kui Iirimaa on erikokkuleppe sõlmimist korduvalt eitanud. Apple'i tegevjuht Tim Cook on öelnud, et nii tehnoloogiafirma kui Iirimaa vaidlustavad otsuse, mille kohaselt Apple sai riigiabi. 

Apple oli üks esimesi ettevõtteid, mis hakkas oma kasumit Iirimaal hoidma. Cook on hiljuti öelnud, et enne USA maksumäära vähenemist õiglasele tasemele nad oma raha Ühendriikidesse tagasi ei too. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles