Soorm: seakatk ei kao kuskile

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teet Soorm.
Teet Soorm. Foto: Elmo Riig / Sakala

HKScan Estonia juhatuse esimees Teet Soorm leiab, et maaeluministeerium ja Veterinaar- ja Toiduamet (VTA) teeksid ettepaneku nimetada metssiga jahiseaduses väikeulukiks, võttes sellega jahimeestelt monopoolse õiguse metssea populatsiooni üle.

«Nüüdseks levib sigade Aafrika katk (SAK) Eestis juba teist aastat ning paikades, kus seakatk levis juba eelmisel aastal, tuleb endiselt leidusid surnud metssigade näol, justkui midagi polekski muutunud. Samas väidavad jahimehed, et metssigu küttida pole ning tegelevad nende lisasöötmise ja metsas oma «karja» kasvatamisega, tehes seda kolmandate isikute kulul,» räägib Soorm. Ta leiab, et metssigade igasugune lisasöötmine tuleks ära keelata. 

«Näeme juba teist aastat järjest, et SAK ei kao kuhugi, ei metsast ega farmist, ning selle peatamine nõuab karme otsuseid,» nendib Soorm.

Soorm tõstatab küsimuse, miks antud olukorras ei tee maaeluministeerium ja Veterinaar- ja Toiduamet ettepanekut metssea nimetamist jahiseaduses väikeulukiks, võttes sellega jahimeestelt monopoolse õiguse metssea populatsiooni üle. «Seakatkuga efektiivseks võitlemiseks on äärmiselt oluline, et kõik sektorid teeksid omalt poolt nendest oleneva,» lisab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles