Neli palgaläbirääkimisel tehtavat viga, mis takistavad väärilist tasu saamast

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

On ju kõigile teada, et tööandja tahab alati töötajat palgale võtta minimaalse raha eest, aga töötaja oma töö eest tahab saada maksimaalselt suurt tasu.

Päeval, mil saad teada, et sind tahetakse tööle võtta, jätkub sul kõvast jõudu oma tugevustest rääkimiseks, lootes, et ainult sel viisil saad just kõrge palga, kirjutas Business Insider. Paraku ei pruugi see aga nii minna, sest vestluse käigus võib juhtuda mitmeid vigu, mida sa ei osanud ette näha.

1. Liiga vara

Mõnikord küsitakse tööandja juba telefoni teel, mis summa eest oleksite nõus töötama. Ükskõik, mis arvu sa ka ei ütleks, on see igal juhul vale. Kui ütled liiga suure summa, siis valib tööandja välja odavama kandidaati, kui aga liiga väikse summa, siis arvab tööandja, et sul puuduvad piisavad oskused või jätad mulje, et ei oska oma varasemat kogemust hinnata.

Kui intervjuu jooksul palk tõesti teemaks tuleb, siis on hea rääkida sellest esialgu pigem üldisemalt ning mainida, et varasemate töökohtadega võrreldes on siin teistsugused ülesanded, seega on keeruline praegu veel palgast rääkida. Pärast lühidat selgitust püüa tagasi oma oskuste ja kogemuste teema juurde pöörduda.

2. Vahemik

Ära kunagi anna tööandjale mingit palgavahemikku, sest see paneb ta mõtlema, et miks peaks maksma palka vahemiku kõrgemast otsast kui alluv on nõus ka vahemiku madalama otsaga. Töötajana tahad sa ise muidugi ju seda maksimumi teenida.

3. Nõustumine

Sa nõustus juba eelpakkumisega, enne kui vestlusel üldse tuumani jõuate. Kuigi palganumber on enam-vähem paika saadud, ütleb uus tööandja sulle, et plaanid muutusid ja ta saaks pakkuda sulle teatud summa võrra madalamat palka ning küsib see järel kohe, kas oled pakkumisega nõus.

Selle asemel, et kiirustades vastata, ütle, et vajad veel mõtlemisaega ning tahad lõpuks jõuda variandini, mis teile mõlemale sobiks. Küsi ka, kuidas ta selle numbrini jõudis, et saada teada tööandja seisukoht. Ära kindlasti ütle töölevõtjale, et sul on teatud rahaline raam, millega kuu aega ära elad.

4. Eeltöö

Ilma eelneva uuringuta, kuidas sa üldse tead, millist palka oleks uue töö eest sobilik küsida? Püüa leida, kas selle firma kohta või sarnaste firmade kohta on hiljuti tehtud palgauuringuid. Mida rohkem sa tead, seda lihtsam on ka palgaläbirääkimistel, sest ainult nii tead, kas tehing, mis lõpuks sõlmitakse on mõlema poole suhtes aus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles