Kruudal lasub vara varjuletõstmise kahtlus

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliver Kruuda.
Oliver Kruuda. Foto: Toomas Huik

Oliver Kruuda valdusfirma Luterma pankrotimenetlust varjutab kahtlus, et ettevõtte kõige väärtuslikum vara, piimatööstus Tere on lahkunud Luterma omandusest, jättes võlausaldajaile tühjad pihud.

Reede õhtul kinnitas Harju maakohus ASi Luterma ajutiseks pankrotihalduriks Veli Kraavi. Luterma varade kohta märkis Kraavi, et ettevõttel on mõned nõuded ja üksikud kinnistud.

Jaanuari algusest seisab äriregistris kanne, et Tere omanik on Nordea pank. Nordea krediidijuht Ivar Kallast ütles eile, et pank pole Tere omanik. «Äriregistris on selline märge, sest aktsiaid hoitakse Nordea panga esindajakontol,» nentis Kallast.

Nordea on andnud Terele suure laenu ja E24 konsulteerinud ärimehe sõnul viitab aktsiate viimine esindajakontole sellele, et pank tahab omada paremat kontrolli tagatise üle. Esindajakonto taga võivad peituda ka uued omanikud, kuid arvestades, et firma juhtkond püsib muutumatuna, on Tere omanik jätkuvalt Kruuda koos oma partneritega.

Lutermal on lunastamata 12,3 miljoni euro väärtuses võlakirju. Peale selle on Luterma kaotanud kohtuvaidluse Alta Foodsile ja peab tagastama ligi seitsme miljoni euro suuruse ettemaksu.

Alta Foods on praegu samuti pankrotis. Pankrotipesas Indrek Rahumaa huve kaitsev advokaat Anton Sigal ütles Postimehele, et Luterma varaline seis selgub lähemal ajal. «Lähiajal vaatab, kas midagi on alles, kui üldse on alles,» lausus Sigal. «Meil ligipääsu andmetele ei ole, info on juhatuse käes.»

Kalevi müügiga  teenitud miljonitele loodavad ka Luterma võlausaldajad. Anton Sigal märkis, et tuleb selgeks teha, kui palju Kruuda Kalevi eest teenis.

«Kui vastab tõele eeldus, et Luterma on varast tühjaks tehtud, on selline käitumine taunitav,» lausus Sigal. «Me ei tea, kuhu läks Kalevi müügi raha. Kui sellega maksti mõnele võlausaldajale ära, siis selline tehing on tagasipööratav. Sama käib Tere kohta. Me ei tea, mis alusel liikusid Tere aktsiad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles