Maitsetaimede kasulik mõju organismile on leidnud mitmekülgset kinnitust – alates mitmekülgse värvivarjundi andmisest toidule kuni organismi talitluse toetamiseni.
Millised on erinevate maitsetaimede raviomadused?
Paljude maade rahvameditsiinis on ammustest aegadest kasutatud antiseptiliste ja desinfitseerivate taimedena basiilikut, koriandrit, sellerit, lavendlit, rosmariini jt. Eriti soovitatav on maitsetaimede kasutamine värskelt kuna neis leiduvad toimeained tugevdavad eelkõige süljenäärmete, mao, sapipõie ja soolte skretsiooni, ühtlasi parandavad isu, seedimist ja ainevahetust. Maitsetaimed leevendavad seedimise ebasoovitatavaid kõrvalnähte, mis võivad tekkida mõnede toitude söömisel.
Iisop, tüümian – soodustavad rasva ainevahetust
Piparrohi, majoraan, basiilik, tüümian – soolavaese või soolavaba dieedi puhu
Piparmünt, salvei – seedehäirete korral, soodustavad maksa talitlust ja sapi eritumist
Köömen, koriander, tüümian – puhituse korral
Tüümian, till, basiilik – rahustav ja valuvaigistav toime
Tüümian, majoraan, basiilik – tugevdavad närvisüsteemi
Piparmünt, majoraan – vaigistavad valu ja tugevdavad südametalitlust, vereringet, laiendavad veresooni
Meliss, tüümian – unetuse puhul
Tüümian, salvei, iisop – hingamisteede haiguste puhul
Tüümian, pune, salvei – lahtistavad röga
Tüümian, salvei, majoraab, sibul – antiseptilise ja desinfitseeriva toimega
Mitme maitsetaime tõmmist võib edukalt kasutada välispidiselt, kuristamiseks näiteks salveid ja iisopit, loputuseks salveid. Tõeliselt värskendavalt, desinfitseerivalt ja toonust tõstvalt mõjub vann, millele on lisatud piparmündi lehti, tüümiani ja salveid.
Proovi järele:
Maitserohelise kuubikud jääs
1 peotäis nõgese- või spinatilehti, paras punt murulauku või rohelisi sibulapealseid
1 peotäis selleri- või petersellilehti
1 peotäis tilli
4-5 basiilikulehte
2 sl hakitud punet
pipart, muskaatpählit
Lase nõgese- ja spinatilehel sõelal eelnevalt keevast veest läbi, nõruta ja haki peeneks. Ülejäänud maitserohelised tükelda värskelt samuti peeneks. Hakkimise asemel võid rohelised taimed suurema koguse valmistamisel lasta läbi hakklihamasina.
Juhul kui segu jääb kuiv, pane juurde vett. Täida jääkuubikute vormid seguga. Maitserohelise kuubikutele pole vaja soola lisada. Pane sügavkülma ja külmunult paki kuubikud parajate portsjonitena kilekottidesse ning tagasi sügavkülma. Tarvita need poole aasta jooksul toitude maitsestamiseks (suppidesse, kastmetesse jm). Kui soovid, siis võid teha maitsetaime segu, kohandades selle oma maitse eelistustele.
Retsept pärineb Aive Luigela raamatust «Maitsetaimed».
Allikas: Hansaplant