Merkel Renzile: ELi eelarvereeglid võimaldavad paindlikkust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia peaminister Matteo Renzi.
Itaalia peaminister Matteo Renzi. Foto: LaPresse/Scanpix

Saksa kantsler Angela Merkel avaldas esmaspäeval toetust Itaalia jõupingutustele pöörata riigi majandus uuesti tõusule, vihjates, et Euroopa Liidu eelarvereeglid võimaldavad eelarvepuudujäägi osas paindlikkust.

Merkel kiitis Vahemeres Itaalia lennukikandjal Giuseppe Garibaldi antud ühisel pressikonverentsil Itaalia peaministri Matteo Renzi ja Prantsuse presidendi François Hollande'iga Renzi algatatud «julgeid» reforme.

«Tulemusi pole oodata nelja nädala jooksul, ent see loob parameetrid kestlikule ja edukale Itaaliale,» ütles kantsler. «Teen kõik endast oleneva, et teda selles toetada,» ütles Merkel Itaalia valitsusjuhile viidates.

Rooma taotleb Euroopa Liidult uut kokkulepet, mis lubaks Roomal anda 2017. aastal suuremate kulutustega eelarvega majandusele uue tõuke.

ELi stabiilsus- ja kasvupakt nõuab liikmesriikidelt eelarvepuudujäägi hoidmist alla kolme protsendi sisemajanduse kogutoodangust. Ilmselt ületab Itaalia 2017. aasta plaanitud eelarvepuudujääk esialgse eesmärgi.

«Ma arvan, et stabiilsuspakt võimaldab küllalt suurt paindlikkust, mida me saame nutikal viisil ära kasutada. See on Euroopa Komisjoni vastutus - seda ei otsusta üks liikmesriik teise kohta,» ütles Merkel.

Kantsleri sõnul peavad kõik liikmesmaad komisjoniga kõnelusi. «Me tahame, et Itaalia, Prantsusmaa ja Saksamaa majandus kasvaks, loomaks tulevikuperspektiiviga töökohti. See tähendab tingimuste loomist, milles erasektori investeeringutel oleks šansse,» ütles Saksa valitsusjuht.

Merkeli toetusavaldus langeb ajale, mil Renzi toetusnumbrid on vähenemas ning peaministrit ootab novembris ees referendum, mille kaotamine võib riigis kaasa tuua poliitilise ebastabiilsuse.

Eurotsooni suuruselt kolmandat majandust vaevavad loid sisenõudlus ning võlgades pangandussektori suutmatus investeeringuid rahastada. See tõi 2016. aasta teises kvartalis kaasa majanduskasvu seiskumise.

Tegemist on halva uudisega Renzi jaoks, kes peab esitama eelarve oktoobri keskpaigaks, ning on sidunud oma poliitilise tuleviku referendumiga põhiseadusreformide üle, mille eesmärk on lõpetada aastakümnetepikkune patiseis parlamendis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles