VTA lubas Selveril Gruusia veinide imitatsiooni lõpuni müüa

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vein.
Vein. Foto: www.flickr.com

Veterinaar- ja toiduamet (VTA) tunnistas kehtetuks Gruusia veine imiteeriva veini Kvanzkari kande riiklikus alkoholiregistris, ent lubas kauba jäägi Tartus asuvas Selveri kaupluses siiski maha müüa.

VTA peadirektor Indrek Halliste kirjutas maaeluministeeriumile, et amet tegi Euroopa Komisjoni ja Gruusia saatkonna pöördumistega seoses kontrolli Tartus asunud Selveri kaupluses ja tuvastas, et tõepoolest oli seal müügil vein Kvanzkari, mille nimi sarnaneb Gruusia kaitstud geograafilisele tähisele Kvanchkara, vahendab BNS.

«Käitlejale ehk kauplusele tehti ettekirjutus, millega keelati õigusvastaselt kaubelda registreeritud geograafilise tähisega tähistatud kaubaga, mille gruusia tähestikus kiri sildil imiteerib nimetust Khvanchkara. Kauba jääk lubati turustada,» kirjutas Halliste.

Samas märkis ta, et ehkki Euroopa Komisjon viitas kirjas, et tegu on Bulgaarias toodetud kaubaga, selgus kontrolli käigus, et vein on hoopiski Hispaaniast pärit. Halliste märkis, et selle veini kanne alkoholiregistris tunnistati kehtetuks ning lisaks saatis VTA kõigile järelevalveametnikele märgukirja, et nood tähelepanelikult Kvanzkari müüki jälgiks.

Alkoholiregistrist selgub, et Hispaanias toodetud 11-protsendilise alkoholisisaldusega veini Kvanzkari osas on tühistatud kaks kirjet – üks, mille algatamist on taotlenud Dunkri Kaubanduse AS ja teine, mille on algatanud Dunker Estonia OÜ. Need ettevõtted kuuluvad samasse kontserni ka veini edasimüüjaga OÜ Dekanter.

Euroopa Komisjon on Eestile saatnud märgukirja, mille järgi on Eesti poodides müügil vein nimega Kvanzkari, mis imiteerib kujunduse ja kaubamärgi poolest Gruusia geograafilist tähist Khvanchkara.VTA alustas Kvanzkari müügi osas menetlust ning uuris lisaks jaeketile Selver ka kõiki teisi kauplusekette.

«Gruusia ametivõimude informatsiooni järgi on nime all "Kvanzkari" müügil vein, mis imiteerib Gruusia veini Khvanchkara, seejuures Eestis Tartu linnas jaekaubandusketis Salver [sic] ning võimalik, et ka muudes kohtades,» seisab Euroopa Komisjoni märgukirjas.

Komisjon märkis, et Euroopa Liidu ja Gruusia vahelise assotsiatsioonilepingu järgi on Euroopa Liidus kaitstud muuhulgas Gruusia veinide geograafilised tähised. Kaitstud on ka sihilikult imiteerivad tootenimed, isegi kui tegelik tootmiskoht on välja toodud.

«Näib, et toote müümine nime Kvanzkari all Gruusia tähestikku kasutades, ehkki tooteetiketil esitatud teabest selgub, et vein on toodetud Bulgaarias, rikub eelnimetatud kaitsmistingimusi,» seisab märgukirjas. Hiljem selgus, et vein on pärit siiski Hispaaniast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles