Emor: eestlane on oma eluga rahul rohkem kui keskmine eurooplane (1)

Marge Aliaga
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tänavusest Eurobaromeetri uuringust ilmnes, et  Eesti kodanike rahulolu eluga püsib kõrge: hinnang oma riigi ja leibkonna majanduslikule olukorrale on positiivsem kui Euroopas keskmiselt. Muret tuntakse immigratsiooni, majanduse, tervise ning sotsiaalkindlustuse üle.

«2016. aasta kevadel oli eluga tervikuna rahul 81 protsenti Eesti kodanikest,» sõnas Emori uuringuekspert Aivar Voog pressiteates. «Keskmisest rahulolevamad on alla 40-aastased ning alles õppivad kodanikud, samuti iseenda tööandjad, juhtivatel ametikohtadel ning ametnikena töötavad elanikud.»

Euroopa Liidus keskmiselt oli oma eluga tervikuna rahul 80% kodanikest, see tähendab, et Eesti kodanike rahulolu jääb üsna samale tasemele kui rahulolu eurooplaste seas keskmiselt – olles protsendi võrra kõrgem.

«Eesti majanduslikku olukorda pidas väga heaks või pigem heaks 48 protsenti Eesti elanikest. Võrreldes teiste Euroopa Liidu riikidega on Eesti kodanikud oma riigi olukorra suhtes positiivsemad – Euroopas tervikuna hindas oma riigi majanduslikku olukorda pigem heaks või väga heaks 39 protsenti ning 57 protsendi jaoks oli olukord pigem halb või väga halb,» rääkis Voog.

Samuti pidas 74 protsenti Eesti kodanikest oma leibkonna majanduslikku olukorda väga heaks või pigem heaks, mis on kuue protsendi võrra kõrgem näitaja kui Euroopas keskmiselt.

Hoolimata valdavalt kriitilistest hinnangutest Eesti majandusele eristuvad  eestlased  jätkuvalt usuga leibkonna majandusliku olukorra paranemisse. Sellised optimiste on Eestis  32 protsenti kodanikest, samas kui Euroopas on neid vähem – 22 protsenti.

Voog märkis, et kui Euroopa Liidu kodanikud peavad olulisimaks probleemiks töötust (33 protsenti), siis eestlaste jaoks on suurim probleem immigratsioon (30 protsenti).

«Immigratsiooni kõrval peavad Eesti elanikud oluliseks probleemiks riiklikul tasandil ka majanduslikku olukorda – nii arvab 27 protsenti elanikest. Samaväärseks probleemiks on eestlaste seas tõusnud tervis ja sotsiaalkindlustus (võrreldes 2015. aasta sügisega lisandus kuus protsenti).»

Eurobaromeetri uuring number 85 viidi läbi 2016. aasta 21. maist kuni 31. maini Euroopa Liidu 28 liikmesriigis, viies kandidaatriigis (Türgis, endises Jugoslaavia Vabariigis Makedoonias, Montenegros, Serbias ja Albaanias) ning Põhja-Küprosel.  Kokku küsitleti 1012 Eestis elavat Euroopa Liidu kodanikku.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles