Arakas: Eesti kapitaliturud jäätusid üheksakümendatesse

Mariann Prooses
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EfTEN Real Estate Fund AS-i fondijuht Viljar Arakas
EfTEN Real Estate Fund AS-i fondijuht Viljar Arakas Foto: Peeter Langovits

Eesti rikkaks saamisel oleks vaja tagant utsitada kapitaliturgude arengut, sõnas EfTEN Capitali tegevjuht Viljar Arakas tagasi Eesti taasiseseisvumisperioodile tagasi vaadates.

«Üldiselt on meil läinud väga hästi: Eesti on  õigusriik ja siin on madal korruptsioonitase. Kuid arengupotentsiaali on igal pool, nii ka Eestis,» sõnas Arakas. Kitsaskohana, mis kindlasti rohkem tähelepanu vajaks, toob Arakas välja Eesti kapitaliturud. «Tallinna börsimaht on sisemajanduse kogutoodangust (SKP) 10%, kuid Majandus- ja Koostööorganisatsiooni (OECD) riikide keskmine on 90%. See tähendab, et sisuliselt meil seda börsi ei eksisteeri ja see on tegelikult väga tõsine majanduselu pidur, sest investeeringute ja raha vereringe ei käi nii nagu ta käima peaks.»

Arakas leiab, et väga suure arengu tagaks suurte riigiettevõtete vähemusosaluse Tallinna börsile viimine. Turu maht läheks suuremaks, välisinvestorid hakkasid rohkem Tallinna börsi vastu huvi tundma ja see loob võimalusi ka teistele Eesti eraettevõtetele oma aktsiad börsile viia või läbi börsi kapitali kaasata, sest kapitalistruktuur Eestis on praegu väga pangalaenu keskne. «See on asi, mis peab muutuma ja mis peaks kindlasti olema parem,»  sõnas Arakas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles