Omavalitsused protestivad maanteeameti muudatuste vastu

Anna-Maria Uulma
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riiklik sõidueksam.
Riiklik sõidueksam. Foto: Stanislav Moshkov

Järvamaa Omavalitsuste Liit pöördub riigikogu esimehe, peaministri ning majandus- ja taristuministri poole, et peatataks maapiirkondade halvenev maanteeameti teenindusbüroode tegevuse ümberkorraldamine.

Järvamaa Omavalitsuste Liidu juhatus leiab, et on äärmiselt kahetsusväärne, kui teenuse kättesaadavust mõjutav ümberkorraldus tehakse maapiirkondade ja väikelinnade elanike arvelt, omavalitsusi kaasamata ning nende arvamust ja nõusolekut arvesse võtmata. Seega rikutakse ka Eesti põhiseadust ja Euroopa hea halduse tava.

 Kavandatud muudatuste kohaselt vähendab maanteeamet alates 2017. aasta esimesest jaanuarist A- ja B-kategooria sõidueksamite toimumiskohtade arvu. Aastaks 2018 planeerib maanteeamet eksami vastuvõtte ainult kuues linnas: neljas regioonikeskuses - Tallinnas, Rakveres, Pärnus, Tartus ning Kärdlas ja Kuressaares.

 Järvamaa omavalitsused on kavandatud muudatustest sügavas hämmingus ning jälgivad toimuvat murelikult.

Maanteeameti juhtide poolt kavandatud ümberkorraldus mõjutab oluliselt sõidueksami sooritamist ning muudab avaliku teenuse kättesaadavuse Järvamaa inimestele raskemini kättesaadavaks. Euroopa parlamendi kinnitatud Euroopa hea halduse tava eeskirja artikkel paragrahv viie ja kolme kohaselt peab ametnik vältima isikute põhjendamatut diskrimineerimist muu hulgas ka sotsiaalse päritolu alusel. Maanteeameti teenindusbüroo tegevuse ümberkorraldamine seab maapiirkondade ja väikelinnade elanikud ebasoodsamasse olukorda, mille tõttu on Järvamaal elavad inimesed sunnitud tulevikus sõitma eksami sooritamise kohta ning eelnevalt läbima seal ka sõidutunnid. Seega suureneb muudatuse tulemusel maapiirkondade ja väikelinnade elanike aja- ja rahakulu sõidueksamitele.

Järvamaa omavalitsuste juhid leiavad, et regionaalse ebavõrdsuse teadlik loomine  on vastutustundetu ning vastuolus Euroopa hea halduse tava eeskirjaga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles