IKEA tütarfirma ostab Eestis hoogsalt metsa kokku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ikeal on plaanis Tartus avada maaostuga tegelev kontor.
Ikeal on plaanis Tartus avada maaostuga tegelev kontor. Foto: AFP

Ikea kontserni tütarettevõte IRI Investments Estonia OÜ on viimase kuu ajaga Eestis kokku ostnud umbes 1400 hektarit metsamaad, kokku kuulub firmale siin juba 5300 hektarit metsa ning peagi asutab firma Eestis ka kontori, mis võib kokkuostu veelgi hoogustada, kirjutab BNS.

IRI valduses on augustikuise seisuga Eestis kokku ligikaudu 5900 hektarit maad. «Sellest maast umbes kümme protsenti on põllumajanduslik maa,» ütles Ikea Grupi pressiesindaja BNSile. Metsa on firmal üle 5300 hektari ning pressiesindaja märkis, et metsamaad on ostetud plaanitust kiiremini ning sellega kavatsetakse jätkata.

Ikeal on Tartus plaanis selle aasta jooksul avada ka uus maaostuga tegelev kontor, mis on Eestis esimene, Balti riikidest on kontorid avatud ka Riias ja Kaunases. «Praegu tegeleme organisatsiooni ülesehitamisega ja otsime Tartusse metsa haldamise, metsa hankimise ja administratsiooniga tegelevaid töötajaid,» ütles pressiesindaja. Tema sõnul ollakse aasta lõpuks Tartus töövalmis.

IRI Investments Estonia OÜ juhatusse kuuluvad äriregistri andmetel Andriy Hrytsyuk, Frederik De Jong ja Paulius Gruodis. Hrytsyuk ja De Jong on IKEA grupi töötajad, Gruodis on Leedu Glimstedti advokaadibüroo advokaat.

Ettevõte omab kinnistuid kõigis Eesti maakondades, välja arvatud Saare ja Hiiu maakonnad. Suuremad üksikkinnistud on näiteks Pärnumaal Rammuka külas asuv 85 hektari suurune maatükk ja Harjumaal Vaidasoo külas asuv 112 hektari suurune kinnistu, suurem osa kinnistuid on oluliselt väiksemad.  

2015. aasta lõpuks omas IRI Investments Estonia Eestis 14 kinnistut kokku 228 hektaril, seega on ettevõte juba selle aasta jooksul ostnud 5672 hektarit maad.

Ettevõtte juriidiline keha on registreeritud 11. detsembril 2001. aastal. Eelmise aasta juunis ostis ettevõtte Ikea gruppi kuuluv Hollandi IRI Investments B.V. Enne Ikea omandusse minekut on firma kandnud nimesid Munkbron OÜ, OÜ Näo-Nässuma Põllumajandussaadused ja usaldusühing Näo-Nässuma Põllumajandussaadused.

Enne firma ostu Ikea poolt firmal käivet praktiliselt polnud ning 2014. aastal oli firma kinnistute väärtus vaid 265 000 eurot, mis tähendab, et pea kogu metsa on firmale soetanud Ikea. «Aastal 2015–2016 plaanib ettevõte jätkata kinnistute ostmist ja alustada ka olemasolevate majandamisega,» kinnitas toona värskelt omanikku vahetanud IRI ka enda majandusaasta aruandes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles