Uganda sulgeb Maailmapanga, Zuckerbergi ja Gatesi toel toimiva koolivõrgustiku (1)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uganda president Yoweri Musani koos oma abikaasa, haridusministri ametit pidava Janet Museveniga.
Uganda president Yoweri Musani koos oma abikaasa, haridusministri ametit pidava Janet Museveniga. Foto: SCANPIX

Uganda teatas, et sulgeb riigis 63 lasteaeda ja algkooli, mille operaatoriks on rahvusvaheline arenguriikides standardiseeritud internetipõhist haridust pakkuv, kasumit taotlev koolivõrgustik Bridge International Academies (BIA), kirjutab Quartz.

Haridusministri ametit pidav Janet Museveni, kes on ühtlasi ka Uganda presidendi Yoweri Museveni abikaasa, teatas koolide sulgemisest teisipäeval. Tema sõnul selgus hiljuti läbi viidud inspektsioonidest, et infrastruktuur, hügieeni- ja sanitaartingimused olid õpilastele pea kõigis BIA koolides eluohtlikud. Vaid üks koolidest tunnistati kõlblikuks.

Ministri teatel jäävad koolid suletuks kuni nende tingimused on muudetud riigi nõudmistele vastavaks.

Bridge International on Keenias 2008. aastal asutatud idufirma, mida on teiste hulgas rahastanud Facebooki asutaja Mark Zuckerberg, Microsofti asutaja Bill Gates, Maailmapank, haridusettevõte Pearson ning USA ja Suurbritannia valitsused. Ettevõtte koolid pakuvad vaestest perekondadest pärit lastele 6 dollari eest kuus tasulist õpet. Tunde viiakse klassiruumides läbi tahvelarvutite, nutitelefonide ja muude seadmete abil.

BIA võrgustik tegutseb lisaks Ugandale ja Keenias ja Libeerias, kokku on asutatud sadu koole.

Viimasel ajal on haridusettevõte sattunud aga laialdase kriitika alla, kuna on kulude kärpimise eesmärgil palganud madalama palgaga nõustuvaid, kehvema tasemega õpetajaid. Kriitikute sõnul on BIA standardiseeritud õppekavades õpilaste ja õpetajate vaheline suhtlus minimeeritud, samuti süüdistatakse ettevõtet hariduse erastamises ja haridusalase allhanke propageerimises. Eelmisel aastal allkirjastasid sadakond Keenia ja Uganda organisatsiooni pöördumise, milles kritiseeriti Maailmapanga otsust BIA tegevust toetada.

Bridge International Academies teatas, et Uganda võimude otsusega jäävad 12 000 last koolihariduseta ning 800 ugandalast tööta ning ettevõte soovib saada ligipääsu haridusministri viidatud inspektsioonide raportitele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles