Ilm keeras põllumeeste tegemised nässu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilmastikuolud ei soosi sel põllumeeste tööd. Pildil Avispeamees OÜ põllumees Ott Läänemets.
Ilmastikuolud ei soosi sel põllumeeste tööd. Pildil Avispeamees OÜ põllumees Ott Läänemets. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Avispea külas asuva Avispeamees OÜ tegutseva talu põllumehe Ott Läänemetsa sõnul on talupidajal kolm suurimat riski – ilma-, turu- ja poliitiline risk – ning tänavu on kõik kolm realiseerunud.  

Läänemetsa sõnul on Eesti põllumehel Euroopa turul keeruline, sest võrreldes teiste riikidega on Eesti valitsus jätnud kasutamata võimalused oma tootjaid kehvade hinna- ja ilmatingimuste korral aidata. «Kuna konkurendid seda aktiivselt teevad, mis omakorda kunstlikult langetab nende tootjate omahinda, siis olemegi turul ebavõrdses seisus,» nendib Läänemets.

Valgamaa põllumehe Kalle Kitse sõnul on meie kliimaoludes väga raske lõunapoolsemate riikidega konkureerida. «Eestis on väga korralikult toimiv kokkuostusüsteem. 2015. aastal suutsime toota ca 200 protsenti siseturu vajadust ning see üleliigne kogus on edukalt piiri taha müüdud,» lisas Kits.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles