Ida-Euroopa välismaal töötajatele: me tahame sind tagasi (3)

Marge Aliaga
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Londonlased tahavad Euroopa Liitu.
Londonlased tahavad Euroopa Liitu. Foto: SCANPIX

Ida-Euroopa on laenanud sõnu bändi Jackson 5 laulust lootuses, et see meelitab tagasi välismaale läinud inimesed.

«Ma tahan sind tagasi» on hüüdlause, mida kasutab välismaale paremate töövõimaluste ja palga järele läinud inimeste tagasimeelitamiseks Lätti. Poola pakub inimestele juhiseid elukoha, töö ja sotsiaalkindlustuse leidmiseks. Rumeenia aga teeb koostööd erasektoriga, pakkudes stipendiume ning korraldades töömesse meelitamaks andekaid töötajaid tagasi. Kampaaniad on saanud uue hoo peale seda, kui Brexiti referendub jätab paljude ida-eurooplaste tuleviku ebaselgeks, vahendab Bloomberg.

Danske Bank'i analüütik Rokas Grajauskas sõnas, et välismaal elavad inimesed on oma kodumaale suur kasutamata potentsiaal.

Jaht rohelisema muru järele pole uus. Ida-Euroopast on inimesi lainetena lahkunud nii Nõukogude Liidu lahkumise kui Euroopa Liiduga liitumise järel ning samuti peale 2008. aasta finantskriisi. Enim on inimesi viimasel kümnendil kaotanud Balti riigid, näitavad Eurostati andmed.

IMF ütleb, et teistele riikidele töötajate kaotamine on Kesk-ja Ida-Euroopa riikidele läinud maksma keskmiselt seitse protsenti SKPst. Nad ennustavad, et praeguse trendi jätkumisel tõuseb see protsent üheksani. Nad soovitavad, et EL peaks leevendama migratsioonipingeid, riigid peaksid parandama tööturu tingimusi ning hoidma sidet teisel pool piiri elavate inimestega.

Ning sellal, kui valitsused hilinenult seda nõu kuulda võtavad, peavad nad ehk meenutama teisigi Jackson 5 laulusõnu.

«Ma olin rumal, et sul minna lasin. Ma vajan veel üht võimalust,» laulis bänd.  

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles