Rohke uni nädalavahetusel ei aita töönädala algusele kaasa

Anna-Maria Uulma
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Magav naine.
Magav naine. Foto: SCANPIX

Paljud inimesed teavad magamisvajadustest vähe, mistõttu võivad nad rikkuda enda unerežiimi.

On levinud ekslik arusaam, et nädalavahetuse piisavalt puhates, aitab see paremini su töönädala algusele kaasa, vahendab Business Insider.

Magamine on maiuspalaks mitmetele tööeas  täiskasvanutele. Mitmed tööinimesed armastavad magada nädalavahetusel mitmeid tunde korraga, et tunda ennast järgneval nädalal veelgi puhanuna.

«Inimesed magavad nädalavahetusel palju, sest see teeb nende enesetunde paremaks, » rääkis kliinilise tervise psühholoog Kelly Glazer Baron.

Tema sõnul on peamiseks probleemiks aga see, et nädalavahetusel pikalt magades, loob inimene endale unelõksu, mida soovib ta ka järgmisel nädalal jätkata, mistõttu võib ta esmaspäeval ikkagi väsinud olla. Samas on Pittsburgh ülikooli psühholoogi Brant Hasleri sõnul teiseks halvaks mooduseks harjutada endale sisse aina vähem unetunde, sest ka see mõjub meie tervisele pigem halvasti. Siiski on suur osa inimestest arvamusel, et nad on võimelised enda uneajaga mängima.

Tegelikkuses on Hasleri sõnul soovitatav oma uneaega pidevalt kontrolli all hoida, magades kindla rutiini järgi ning proovida ärgata igapäev samal ajal ka ilma äratuskellata. See tundub küll ebaloogilisena, kui on parimaks viisiks hoidmaks tasakaalus meie unerutiini

Tema sõnul tuleks vältida ka väiksemaid uinakuid päevasel ajal, sest ka see võib meie unesüsteemile laastavalt mõjuda, viies selle uuel nädalal tasakaalust välja.

Hasler pakub välja ka nipi, milleks on magada nädala sees igapäevaselt näiteks seitse ning nädalalõpul üheksa tundi,  et ei tekiks liialt suuri erinevusi meie unerežiimis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles